Under fredagen i förra veckan misshandlades en rumänsk tiggare i Limhamn, en av de finare stadsdelarna i Malmö. En man kom ut ur en Icabutik och gick till oprovocerat angrepp genom att vid ett flertal tillfällen slå sin ölfyllda påse rakt i ansiktet på en sittande tiggare. Det skedde inför ett tiotal förbipasserande som, med undantag för 31-årige lundabon Rouzbeh Valizadeh och dennes vän, inte ingrep i misshandeln.
– Det var jättemärkligt, alla där låtsades som ingenting och skyndade sig därifrån trots att den sittande tiggaren hade blivit rejält slagen rakt i ansiktet, säger Rouzbeh Valizadeh till Arbetaren.
Enligt Rouzbeh Valizadeh skrek angriparen samtidigt en massa rasistiska ord till tiggaren, bland annat att han var ett ”jävla zigenarpack” som inte hörde hemma i Sverige, samt uppmanade honom att ”sticka från landet”. När Rouzbeh Valizadeh gick fram för att avbryta misshandeln möttes även han av hot från angriparen, som tack vare ingripandet slutade slå. När polisen efter tjugo minuter kom till platsen var de märkbart ointresserade av att upprätta en ordentlig anmälan och tycktes mest besvärade av att behöva rycka ut för ett sådant ärende.
– Polisen vägrade skaka hand när jag presenterade mig, var barska och ville inte lyssna på vårt vittnesmål, kändes det som. De förhörde våldsmannen under max två minuter, men hade inga problem med att ta med sig tiggaren till stationen för att, som de sa, ”invänta tolk”, säger Rouzbeh Valizadeh kritiskt.
Även i Umeå blev en 17-årig man som tiggde oprovocerat misshandlad utanför en systembolagsbutik förra veckan av en 19-åring som störde sig på att tiggaren hade en mobiltelefon (se kommentar intill på denna sida).
Anna Johansson, socialchef på Stadsmissionen i Stockholm, är medveten om den utsatta situationen som allt fler tiggare får utstå i dagens allt hätskare klimat.
– Vi har sedan länge hört från tiggarna att klimatet på gatan blivit hårdare den senaste tiden, med tuffare verbala, ofta rasistiska påhopp, liksom även hårdare attityder från polis och väktare, säger hon till Arbetaren.
Anna Johansson menar att problemen funnits ganska länge, men att de rent fysiska påhoppen än så länge varit förhållandevis få. Hon utesluter dock inte att sådana fall kan komma att öka till följd av utvecklingen av det offentliga samtalet. Hon nämner Sverigedemokraternas annonskampanj, där tiggare indirekt utmålades som organiserade kriminella, som exempel.
– Det är lätt för enskilda tiggare att råka illa ut när ett sådant syndabockstänk etableras och felaktigt sprids av politiker och media. Väldigt få uppmärksammar exempelvis att de allra flesta EU-migranter inte försörjer sig på tiggeri, utan på arbeten inom service-, städ-, och byggbranschen, säger hon.
Om vi ska förhindra att situationen förvärras med ökad tolerans mot övergrepp mot tiggare menar Anna Johansson att vi på sikt måste börja prata värderingar i samhället.
– Polis och ordningsmakt måste även börja inse att tiggare är en utsatt grupp som förtjänar extra skydd av samhället, säger hon.