Efter en lång tids fruktlösa förhandlingar på lokal och central nivå mellan bemanningsföretaget Randstad och IF Metall stämde facket både bemanningsföretaget och arbetsköparorganisationen Bemanningsföretagen vid Arbetsdomstolen för tre veckor sedan.
Anledningen till stämningen är att Randstad, ett av världens största bemanningsföretag, inte betalat ut bonus till de 900 uthyrda arbetarna vid Scania i Södertälje.
Enligt facket är den uteblivna bonusutbetalningen ett brott mot det gällande kollektivavtalets skrivelse om likvärdiga villkor mellan inhyrd personal och anställda hos kundföretagen, i detta fall Scania.
I fackets stämningsansökan krävs Randstad och arbetsköparorganisationen Bemanningsföretagen på drygt 7 miljoner kronor i utebliven bonus, ränta och skadestånd till 623 fackliga medlemmar. Kravet gäller den gångna tvåårsperioden och IF Metall kräver dessutom 7,5 miljoner i skadestånd till förbundet för undanhållande av bonus även till oorganiserad personal.
Facket anser att den uteblivna bonusutbetalningen är att jämställa med lönedumpning eftersom de bemanningsanställda gör samma insats som de direktanställda för att skapa de intäkter som ger bonus, men utan att själva få ta del av bonusen.
Henrik Bäckström, förbundsdirektör hos bransch- och arbetsköparorganisationen Bemanningsföretagen, värjer sig mot anklagelserna om lönedumpning och säger till Arbetaren att det är vanligt med olika inkomstskillnader på arbetsplatser beroende på vilka kollektivavtal som gäller.
– Vår ståndpunkt är att i de kollektivavtalsbestämmelser som styr det nuvarande lönesystemet finns det inte något som omfattar bonus som baseras på längre tid än tre månader. Scania själva beräknar och tillämpar sin bonus på årsbasis, säger Henrik Bäckström.
Men enligt IF Metalls förbundsjurist Darko Davidovic mäts utfallet i bonussystemen per dag och sammanställs varje månad.
– Att den sedan för de direktanställda betalas ut en gång per år har ingen betydelse för bemanningsavtalet, säger han till tidningen Dagens arbete.
Enligt Bemanningsföretagen finns möjligheten att parterna efter sommarledigheterna kan komma överens i ytterligare förhandlingar. Men organisationen uppger att den inte räds ett beslut från Arbetsdomstolen.
– Vi är minst lika säkra som IF Metall på vinst i Arbetsdomstolen i denna fråga, säger Henrik Bäckström.
Scania kommenterar uppgifterna med olika bonussystem för samma arbeten hos Scania med att det handlar om olika anställningsformer som fungerar på olika sätt.
– De bemanningsföretag som Scania anlitar ska följa kollektivavtalen men bestämmer i övrigt själva hur deras ersättning och lönesättning till medarbetarna ska se ut, säger Staffan Ekengren, presschef på Scania, i en kommentar till Arbetaren.