Samtidigt som Israels anfall mot Gaza fortsätter kommer allt fler rapporter om en ökad solidaritet med den utsatta civilbefolkningen. Al Wafa-sjukhuset i centrala Gaza har i ett pressmeddelande informerat om att sjukhusets internationella frivilligarbetare från USA, Spanien, Sverige, Venezuela, Frankrike, Storbritannien, Australien och Nya Zeeland vägrar lämna sjukhuset, trots varningar från den israeliska militären om ett förestående angrepp.
– Israeliska militären ringde i natt (natten till onsdag) till sjukhusets chef och beordrade en evakuering, men vi utlänningar som jobbar här har bestämt oss för att vara kvar. Även under morgonen ringde de och beordrade en evakuering, säger 23-årige Fred Ekblad, aktivist från organisationen International Solidarity Movement, ISM, till Arbetaren.
Enligt Fred Ekblad har den gångna natten kännetecknats av en ökad artilleribeskjutning från stridsvagnar vid gränsen. Redan har sjukhusets fjärde våning träffats av missiler och situationen blir alltmer problematisk.
– Vi har patienter i enormt behov av rehabilitering och vård här som inte kan ta vägen någonstans, därför är vi kvar. Förhoppningen är att vår samlade frivilliggrupps internationella status kan ge dessa något slags skydd. Vi håller ständig kontakt med UD, säger han.
Enligt Fred Ekblad har Röda korset och FN:s världshälsoorganisation WHO nu gått in som medlare mellan sjukhuset och israeliska militären och han hoppas att det leder till att angreppen mot sjukhuset upphör. Även utanför regionen har kritiken växt. Amnesty International kräver vapenembargo och att FN tillsätter en internationell utredning av bombningarna i Gaza. Bombningarna har lett till solidaritetsyttringar runt om i världen den gångna helgen. I lördags hölls demonstrationer mot Israels krigföring på flera platser – däribland London, New York, Paris, Los Angeles, Santiago och New Dehli. I Frankrike, som har en betydande arabisk befolkning, fick demonstrationerna till följd att landets president Francois Hollande öppet krävde ”återhållsamhet” från Israel, detta efter sammandrabbningar mellan pro-palestinska och pro-israeliska grupper i Paris, rapporterar The Guardian.
I Sverige hölls stöddemonstrationer i bland annat Stockholm, Göteborg, Uppsala, Umeå, Västerås, Borås och Helsingborg. Under veckan har Aktionsgruppen på KTH för bojkott av Israel krävt att svenska universitet avbryter allt samarbete med israeliska institutioner. Situationen i Gaza har även fått en intern konflikt inom Socialdemokraterna att blossa upp, detta efter att partiets ordförande Stefan Löfvén på Facebook bland annat uttalat att ”Israel har självfallet rätt att försvara sig”. Kommentaren ledde till en twitterstorm på nätet, men under veckan har Stefan Löfvén gått ut med att han trots kritiken står fast vid sitt inlägg.
Sent på torsdagskvällen offentliggjorde Israel att dess militära styrkor inlett en omfattande markoffensiv mot Gaza med mark-, luft-, och sjöstridskrafter. Samtidigt kom ett uttalande från israeliska regeringen om att man förberett landets militär för ytterligare utvidgning av markoperationerna. Enligt uppgifter från tidningen Haaretz har Al Wafa-sjukhuset strax före midnatt träffats vid anfallet och ett okänt antal personer i sjukhuset har skadats. Under tidiga fredagsnatten stod det även klart att regeringen nu godkänt inkallelsen av ytterligare 18 000 nya reservister för tjänstgöring. I och med detta deltar nu 60 000 israeliska soldater i angreppet mot Gaza.