I början av juli fick 16-åriga Yara Hyasat reda på att hon kommer att utvisas till Jordanien efter mer än 12 år i Sverige.
”Migrationsverket vill utvisa mig till ett land där jag saknar tillhörighet, och där jag inte behärskar språket tillräckligt för att klara mig”, skriver hon i ett öppet brev som nu sprids på nätet.
Enligt Yara Hyasat är hennes enda framtidsutsikt i Jordanien att hon blir bortgift av sin far, något han haft intentioner att göra sedan hon fyllde 14.
– Det är inga lösa spekulationer från min sida, det hände min syster för ett par år sedan att hon blev bortgift och hon råkade väldigt illa ut, så jag vet att detsamma väntar mig om jag blir utvisad till Jordanien, säger Yara Hyasat till Arbetaren.
Yara Hyasat är enligt egen uppgift sedan 2012 omhändertagen av de sociala myndigheterna för att bland annat förhindra att hon mot sin vilja gifts bort av sin far. Hon har pendlat mellan fosterhem, kvinnojourer och boenden för tjejer och säger att socialen stöttat henne med detta eftersom kommunen faktiskt insett hennes skyddsbehov. Däremot anser hon att Migrationsverket hanterat hela ärendet på ett genomgående inhumant sätt.
– Migrationsverket försökte först utvisa min mamma som är den person som stöttat mig mest i allt detta. Det var hon som självmant kontaktade socialen när hon kände att hon inte kunde skydda mig mot bortgifte, det är tack vare henne som socialen kunnat skyddat mig, säger Yara Hyasat. Migrationsverket har för femte gången avslagit Yara Hyasats ansökan om uppehållstillstånd och anser, trots risken för bortgifte och trots att Yara Hyasat saknar förankring till ursprungslandet, att hon inte är skyddsbehövande. Till hennes mamma sade Migrationsverket enligt henne att ”hennes bröder kan hjälpa henne” – trots att Yara Hyasats bröder bor i Sverige och hon därför kommer att bli helt utlämnad till faderns släkt vid en utvisning.
– Jag förstår inte hur de tänker, hur ska mina bröder kunna hjälpa mig där nere? Jag har inga rättigheter om jag skickas till Jordanien, myndigheterna där kommer att omedelbart överlämna mig till min pappas släkt som kommer att gifta bort mig, säger hon.
Migrationsverket skriver till Arbetaren angående Yara Hyasats uppgifter att man inte kan kommentera ärendet på grund av sekretess, men medger att avslaget grundades på en ny prövning av skyddsbehovet.
Denna nya prövning har enligt verkets juridiske expert Lennart Eriksson skett i linje med rättschefens ställningstagande från 2012, som i sin tur bygger på en dom från Migrationsöverdomstolen och som anger att ingen hänsyn till frågan om anknytning eller särskilt ömmande skäl ska tas vid en ny prövning.
Därmed tar verket inte heller hänsyn till att flickan för närvarande är omhändertagen av de sociala myndigheterna enligt LVU, eller till andra liknande omständigheter.
Yara Hyasat tänker trots myndighetens beslut inte ge upp.
– Jordanien är inte mitt land. Jag har levt nästan hela mitt liv i Sverige, jag har min skola, mina barndomsvänner och min framtid här. Jag åker inte tillbaka, säger hon.
Just nu pågår en mobilisering inom Ung Vänsters lokala föreningar i Skåne och Sundsvall för att förmå Migrationsverket att inte verkställa avvisningen av Yara Hyasat. Enligt Tove Liljeholm, presssekreterare på Ung Vänster, kommer organisationen att fortsätta stödja sin 16-åriga medlems kamp. Hon utesluter inte att kampanjen framöver utökas ytterligare runt om i landet.
– Allt beror på hur det hela utvecklar sig och på medlemmens egna önskemål, men så länge hon vill backar vi upp henne tills hon får stanna, säger Tove Liljeholm.