Sommaren har varit tuff för sjuksköterskor och undersköterskor på Gävle sjukhus. Underbemanningen har lett till att många i personalen fått jobba dubbla pass och övertid för att försöka klara patienternas vårdbehov. Den pressade arbetssituationen är på flera avdelningar ohållbar och sjukvårdspersonalen slår nu larm om den påfrestande arbetsmiljön som de menar drabbar såväl patienter som personal.
Sjuksköterskan Helen Hosseini på medicinavdelningen har jobbat i över åtta år på sjukhuset och är en av dem som nu fått nog.
– Det är inte acceptabelt att be höva trösta gråtande kollegor i läkemedelsrummen på grund av att de inte orkar mer. Vi har inte kunnat ta pauser, inte hunnit gå på toa och överlag blivit överarbetade, samtidigt som vi ständigt varit underbemannade, säger hon.
Själv har hon fått svimningsattacker när det varit som värst, men är trots det mest orolig över patienterna.
– Vi valde inte att bli sjuksköterskor för att knäckas, utan för att kunna vårda våra sjuka. Det har varit tungt länge, men under sommaren har gränsen nåtts och de som drabbas värst är patienterna, de blir ju lidande om vi inte orkar med vårt jobb, säger hon.
Daniel Wallenberg är även han sjuksköterska vid medicinavdelningen och han delar Helen Hosseinis dystra beskrivning av situationen. Enligt honom har den akuta situationen bland annat lett till att patientsäkerheten äventyrats då sjukhuset saknat tillräckliga bemanningsresurser för att vårda de sjuka.
– Det har förekommit situationer där ickefärdiga intensivvårdspatienter har skickats ned till oss i förtid. Men vi saknar den kompetens och den tid som den typen av extra känsliga patienter behöver, säger han.
Enligt Daniel Wallenberg har det nu under sommaren även skett ett antal olyckor och andra misstag till följd av den svåra personalsituationen, misstag som han av hänsyn till de berörda patienterna och deras anhöriga inte närmare vill gå in på. Men även den mer rutinmässiga verksamheten drabbas negativt, menar han.
– Det är förnedrande att behöva gå ned till en cellgiftspatient, sätta på dropp och sedan säga att man måste rusa vidare. Det är inte värdigt en kämpande människa i den utsattheten.
Landstinget i Gävleborgs divisionschef Roger O Nilsson har tidigare sagt att den uppkomna situationen främst beror på att rutinerna i arbetet är bristfälliga. Till Arbetaen säger han att sjukhuset under sommaren haft ovanligt vårdtunga patienter.
Han känner inte igen personalens beskrivning av en underbemannad verksamhet.
– Generellt är arbetssituationen bra, men har varit ansträngd i perioder, trots att vi försökt planera in allt tillsammans med personalen inför sommaren. En del är inte nöjda med resultatet och det måste vi nu gemensamt försöka förbättra, säger Roger O Nilsson.
Är arbetssituationen bra när intensivvårdspatienter skickas till redan vårdtunga avdelningar?
– Den situationen beror på att intensivvårdsavdelningen dragit ned på vårdplatser och det är något som vi mellan de olika avdelningarna måste försöka lösa. Men jag blir orolig när vår personal känner att de inte har kontroll över den givna patientvården.
Helen Hosseini avfärdar påståendena om att personalen tillåtits vara med och planera verksamheten inför sommaren.
– Det är skitsnack. Inför sommaren tog man bort hälften av vårdplatserna, medvetna om att vi inte skulle få ett minskat antal patienter. Vi blev helt enkelt beordrade att digga läget och har fått slita för att göra det bästa av situationen, säger hon.
Trots svårigheterna är sammanhållningen stark bland sjuksköterskor och undersköterskor på sjukhuset. Men många är missnöjda med fackets insatser för att få till en förbättring av den rådande situationen, som de menar tillåtits pågå alltför länge.
– Vi har organiserat oss själva, bland annat med interna upprop, eftersom många av oss inte riktigt kände oss nöjda med fackets tidigare arbete för våra arbetsvillkor, säger Daniel Wallenberg.
Ulrika Nilsson, ordförande för Vårdförbundet i Gävleborg, känner inte till personalens missnöje med fackets insatser.
– Vi har inte hört det förr att medlemmar skulle vara missnöjda med oss, men stämmer det får vi givetvis ta till oss det, säger hon.
Är det korrekt att ni bestämt er för att kontakta Arbetsmiljöverket i fallet Gävle sjukhus?
– Det är väl inte riktigt hela sanningen. Vi ringde dem för att informera oss mer, men någon anmälan har inte gjorts. Först och främst ska vi försöka få till en dialog och en samsyn med de inblandade för att försöka lösa situationen.
Sommarens tunga arbetsbelastning har även lett till att många sjuksköterskor på sjukhuset, enligt flera oberoende källor, har sagt upp sig eller planerar att göra det.
– Flera är på väg bort, de klarar inte mer. Vi har tvingats till ett tiggeri för en acceptabel nivå av grundbemanning samtidigt som vi kämpat med att orka med vårt arbete. Frågan om bättre löner har vi inte ens orkat diskutera, till slut får folk nog, säger Daniel Wallenberg.
Roger O Nilsson hävdar dock att inga uppsägningar ännu lämnats in till hans närmsta chefer, ett påstående som Helen Hosseini och Daniel Wallenberg finner anmärkningsvärt.
– Det är lögn. Det är flera som sagt upp sig och några ska omskola sig. Jag har själv sagt upp mig och om inte min uppsägning räknas, ja då vet jag inte, säger Daniel Wallenberg.