Förra måndagen inträffade ett bombattentat vid den chilenska militärhögskolans tunnelbanestation i Santiago. Minst åtta personer skadades vid dådet, varav två allvarligt. Sedan dess har febril aktivitet pågått i den regerande mitten-vänsterkoalitionen Nueva mayoría, som av högern pressas att visa handlingskraft mot det påstått ökade våldet i det chilenska samhället.
Bombattentatet, som myndigheterna betecknar som ett terrorattentat, inträffade mindre än tre dygn före den stora årliga marschen till minne av militärkuppen 1973.
Riksåklagaren Sabas Chahuán var snabbt ute i media och pekade ut autonoma vänstergrupperingar som misstänkta för dådet. Myndigheten har på den amerikanske ambassadören Michael Hammers inrådan påbörjat ett nära samarbete med amerikanska FBI i den pågående utredningen.
– Vi jobbar efter hypotesen att det är anarkistiska organisationer som ligger bakom, sade Sabas Chahuán under veckan.
– Anarkistiska organisationer har tidigare utfört attentat i Grekland, Mexiko och Spanien och möjligheten finns att dessa till en viss grad samverkar globalt i organisations- och informationshänseende.
Alla är dock inte övertygade om gärningsmännens organisatoriska och politiska tillhörighet. Jaime Quintana, ordförande i socialdemokratiska partiet PPD, utesluter inte att det i stället kan röra sig om en reaktivering av grupperingar kopplade till Pinochet-regimens ökända säkerhetstjänst.
– Vi bör brett analysera alla möjligheter. På samma sätt som vissa pekar på anarkistiska grupperingar och dessas påstådda kopplingar till studentrörelsen, bör vi även analysera vad som skett med grupperingar och celler av före detta säkerhetsagenter med kopplingar till diktaturen, säger han till tidningen La Tercera.
Enligt Luis Cortéz Olivares, människorättsjurist och docent vid Universidad Academia Humanismo Cristiano, har den chilenska staten i de autonoma grupperna funnit en idealisk fiende och han säger att landets starkt politiserade massmedier effektivt bidrar till att förstärka bilden av de svartklädda ”våldsbenägna anarkisterna” som hotar samhällsfriden.
– Problemet är att den bilden inte stämmer. Dessa grupper är visserligen väl synliga, men de utgör en liten minoritet av de som protesterar mot systemet. Dessutom är de i huvudsak inte våldsbenägna. Men de har blivit lite av en symbol för motståndet mot systemet, de står alltid sida vid sida med studenter, med ursprungsbefolkningen och med de bostadslösa, säger han.
Luis Cortéz Olivares menar att trovärdiga internationella människorättsinstanser kopplade till Interamerikanska människorättskommissionen, CIDH, och andra respekterade instanser har undersökt den chilenska statens påståenden om autonoma gruppers terrorism och funnit att det helt saknar grund.
– Visst förekommer enstaka våldsyttringar hos ett litet fåtal, det gör det alltid i det här landet. Men någon organiserad terrorism finns inte i Chile i dag, åtminstone inte från det protesterande folkets sida.
Under torsdagen, på Chiles nationaldag, greps tre personer som enligt myndigheterna har kopplingar till anarkistiska grupperingar.