Efter två år och sju månader har ockupanterna i Doroteaupproret beslutat att under hösten upphöra med ockupationen av ortens sjukstuga. Det meddelades under den gångna helgens valkväll, strax innan det stod klart att Socialdemokraterna hade gjort ett katastrofalt val i Dorotea. Partiet tappade från 48 till 22 procent och förlorade därigenom makten i kommunen.
Simone Granberg, talesperson för Doroteaupproret, säger dock till Arbetaren att ockupationen fortfarande pågår på obestämd tid och att dess slutliga upphörande i praktiken beror på den nya politiska majoritetens förmåga att hålla sina vallöften i fråga om vårdplatserna.
– De som vann valet gick ut öppet i lokal media och lovade att ta itu med vårdfrågan. Ett första steg är att säga upp det nuvarande avtalet med landstinget. Sedan hoppas vi att de snabbt förhandlar fram en godtagbar lösning, säger hon.
Om inte ockupanternas krav på vårdplatser tillfredsställs av de nya makthavarna är människorna bakom Doroteaupproret inte främmande för att initiera en kommunal folkomröstning och i sista hand fortsätta ockupationen på obegränsad tid.
Att Simone Granbergs man Sören Granberg är ordförande i kommunens numera största parti Dorotea kommunlista, DKL, är enligt henne ingen garanti för ovillkorlig fred med politikerna i vårdfrågan.
– Min man är politiker, det är inte jag. Han vet mycket väl att han har såväl ockupanterna som sin fru flåsandes i nacken om inget händer, säger hon.
Men Peter Olofsson, landstingsstyrelsens socialdemokratiske ordförande i Västerbotten, där maktförhållandena efter valet i stort sett är oförändrade, ställer sig frågande till hur problemet med vården i Dorotea ska kunna lösas på sikt av den nya politiska majoriteten i den kommunen.
– Problemen kring vårdplatserna i Dorotea härrör från mandatperioden 2006–2010 när den då styrande majoriteten valde att flytta ut den kommunala verksamheten från våra då gemensamma lokaler, något som gjorde verksamheten ekonomiskt ohållbar för landstinget. Det vi gjorde 2011 var att tillsammans med Dorotea kommun nå fram till en lösning där kommun och landsting hjälptes åt med kostnaderna, för att försöka uppnå en kostnadseffektiv vård, säger han.
Enligt Peter Olofsson kommer inte ett eventuellt upprivande av avtalet mellan Dorotea kommun och landstinget att göra annat än att verksamheten åter blir ekonomiskt oförsvarbar.
Han kan inte svara på hur den nya majoriteten bestående av borgerliga partier och DKL avser att lösa situationen med vårdplatserna, något som den starka opinionen i Dorotea, däribland ockupanterna, krävt.
– Vi har ingen aning om vad de tänker göra, vi har inte haft kontakt med dem. Men vi hoppas att de inser att problemet måste lösas konstruktivt och långsiktigt.