I samband med polisutredningen av branden i Högdalen i slutet av augusti valde Söderortspolisens förundersökningsledare Anders Gartér tidigt att rubricera branden vid migrantlägret som allmänfarlig vårdslöshet.
Efter att Sveriges Radios granskningsprogram Verkligheten i P3 under förra veckan rapporterat om den allvarliga hotbild som vid tiden för branden fanns mot migrantlägret, ökar nu frågetecknen kring polisens inledande utredning.
Kritik riktas bland annat mot att det tog sju timmar efter branden innan platsen spärrades av för teknisk undersökning, samt mot att polisen inte genomförde förhör med de boende i lägret förrän vid lunchtid, då de flesta boende redan hade lämnat platsen.
Kriminalteknikern Thomas Hoff vid polisen i Roslagen har stor erfarenhet av utredningar som inbegriper bränder.
Enligt honom är det vanligt att polisens tekniker blir inkallade först om behov uppstår. Det avgörs i regel av den inledande rapport som den första patrullen på plats lämnar vidare rörande den misstänkta brandorsaken.
– De poliser som är först på plats ska hålla förhör med eventuella vittnen, förhör som syftar till att få en första bedömning om brandorsaken. Förutom vittnesmålen, i de fall sådana finns, så kollar man rutinmässigt efter synliga tecken på eldning, om det finns gasol, hur elen är dragen. Sedan gör man en första bedömning utifrån alla dessa faktorer, säger han.
Vid misstankar om elfel eller annat av mer komplicerad natur har polismyndigheternas egna tekniker dessutom möjlighet att kalla in experter från Statens kriminaltekniska laboratorium, SKL. Något som många teknikerpatruller också snabbt gör om de behöver utredningsstöd.
Men enligt Thomas Hoff beror teknikernas inblandning i utredning av brandorsaker i hög utsträckning på huruvida de över huvud taget kallas dit för att bistå med sin expertis.
– Om det exempelvis finns misstankar om anlagd brand så kan vi enkelt ta med oss en brandsökarhund som söker på brännbara vätskor och de är otroligt träffsäkra. Om hunden markerar för brandvätska tar vi snabbt prover och skickar till SKL för noggrannare utredning, säger han.
Specialhundarna kan användas många dagar, ibland över en vecka, efter en brand.
Thomas Hoff understryker dock att brandteknikernas insatser och resurser sällan blir aktuella om den första patrullen i sin bedömning kommit fram till att branden uppenbart varit självförvållad.
– Den inledande informationen, och i ännu högre grad den valda brottsrubriceringen, blir ganska avgörande för vår insats. Vid misstänkt mordbrand, i synnerhet om detta är den valda brottsrubriceringen, är vi i regel alltid på plats tidigt och då ofta med hundar, säger han.
Enligt polisens informationsansvariga Jessica Fremnell försökte polisen få tag på en brandsökarhund inför den tekniska undersökningen, men fick inte tag på någon.
Huruvida polisen vid ett senare tillfälle gjorde nya försök att få tag på en brandsökarhund säger hon sig inte känna till.
Under måndagen rapporterade polisen via ett pressmeddelande att man nu anmäler sig själv till avdelningen för interna utredningar för beredning av ärendet.
Enligt tillförordnad distriktschef Manne Jönsson, som är den som beslutade att göra anmälan, finns anledning att vara självkritisk.
– Anmälan gjordes sedan vi, genom det som läckt ut från förundersökningen, fått en klarare bild över hur ärendet har hanterats. Nu är det upp till avdelningen för interna utredningar att besluta om man avser att gå vidare med en förundersökning om hur vår insats har skötts i detta ärende, säger han.
Ansvaret för utredningen av branden i migrantlägret i Högdalen flyttades i tisdags från den ursprunglige förundersökningsledaren, till kammaråklagare Jan Tydner vid Söderorts åklagarkammare.
– Överflytten av ärendet till oss har skett på grund av dess beskaffenhet och för att en person nu avlidit, säger han.
Kammaråklagaren vill i övrigt inte gå in på detaljer kring utredningen eller uttala sig om huruvida brottsrubriceringen kommer att ändras. Han säger dock till Arbetaren att myndigheterna nu bland annat ska titta närmare på de spår som rör de hotfulla inlägg som förekommit på nätforumet Flashback.