Om du har Facebook har du säkert blivit ombedd att lista böcker, filmer och skivor som betyder något för dig. Jag vet inte varför jag tycker sådant är roligt. Vet heller inte vad det leder till förutom att Facebook får lättare att sälja riktad reklam och att NSA och FRA får ett uppdaterat referensbibliotek.
Men här är hur som helst en lista över några bra böcker:
Birgitta Stenberg – Kärlek i Europa
En självbiografisk historia om en ung tjej som ger sig ut i Europa utan att lägga några som helst band på sig själv. En av de modigaste böcker jag läst. Självbiografiska böcker av den här typen brukar vara fulla av illa dolda försköningar. Icke denna.
Margaret Atwood – Oryx och Crake
All riktigt bra science fiction handlar egentligen om samtiden och är fullproppad med vass samhällskritik. Det här är kanske det tydligaste exemplet som går att hitta.
Chuck Palahniuk – Rant
Buster ”Rant” Casey är en liten pojke med väldigt bra luktsinne som bor i en håla mitt i ingenstans. Han gillar att smyga ut i öknen och stoppa ned handen i första bästa hål och förhoppningsvis bli biten av en skorpion, orm eller rabiessmittad grävling. När hans äldre släktingar dör en efter en under mystiska omständigheter blir det jobbig stämning och Rant ger sig av till storstaden. Inga konstigheter så långt. Men sedan fullkomligt exploderar boken
i våldsamma sällskapslekar, kryptoprostitution och party crashing. Till sist kollapsar tiden på grund av en konspiration initierad av trafiksäkerhetsverket. Kanske.
Kennet Ahl – Hämndemännen
Kennet Ahl är en pseudonym för flera personer, vilka varierat under årens lopp och skrivit allt mellan socialrealistiska kåkfararhistorier och surrealistiska framtidsskildringar. Det är lätt att skratta åt det rättssamhälle och den kriminalvård som beskrivs i boken, men skrattet fastnar i halsen då allt som beskrivs inträffat i verkligheten.
Albert Camus – Myten om Sisyfos
Det må vara gymnasiefilosofi om livets mening. Men det är också den bästa gymnasiefilosofi om livets mening som skrivits.
Gertrude Stein – How to Write
När jag bläddrar i How to Write från 1931 är det lätt att konstatera att det mesta av det som i dag anses vara experimentellt, vågat eller banbrytande tyvärr är varken eller.
Kerstin Ekman – Händelser vid
vatten
Mer spännande och obehagliga blir sällan böcker. Handlar om ett dubbelmord vid den fiktiva jämtländska byn Svartvattnet.
James Ellory – En amerikansk myt
Den första i en serie av tre om Kennedymorden. James Ellroy brukar påstå att hans berättelser består av en tredjedel sanning, en tredjedel troliga händelser och en tredjedel påhitt. Att inte klanen Kennedy stämt honom på allt han äger är en kvalitetsstämpel på den första tredjedelen. Om den här listan bara bestått av en bok skulle det vara denna.
Robert Musil – Mannen utan
egenskaper
1 700 sidor som utspelar sig i Wien strax före första världskriget och egentligen inte handlar om något. Enligt väldigt många den bästa roman som någonsin skrivits.