Irland drabbades hårt av den globala finanskrisen 2008. Arbetslösheten exploderade, löner sänktes och landets banker stod på randen till konkurs.
Förra året avslutades det räddningspaket som sattes upp av regeringen och som tvingade landet att ta lån av EU och den internationella valutafonden IMF. Notan för Irland landade på drygt 22 miljarder euro. Pengar som nu ska betalas tillbaka. Som ett led i denna plan har hårda ekonomiska åstramningspaket införts och regeringen planerar nu för en så kallad vattenavgift, något som väckt stor ilska bland befolkningen.
– Det finns i dag ett hundratal lokala grupper som byggt upp en rörelse för att protestera mot planerna på att installera vattenmätare i folks hem. Vi kommer att bojkotta avgifterna om förslaget klubbas igenom, säger Derek från kampanjen Edenmore says no, till Arbetaren.
Han vill inte uppge sitt efternamn men var en av de närmare 100 000 personer som tågade på gatorna i centrala Dublin under lördagen mot en privatisering av färskvattnet. Enligt honom har både kampanjen och demonstrationen, sin storlek till trots, fått väldigt lite utrymme i media. Men nu planeras ytterligare en demonstration i hela landet i början av november.
Rädslan för att vattenmarknaden i Irland ska privatiseras är stor och bedömare menar att protesterna bara kommer att tillta. Via sociala medier sprids filmer på folk som demonstrerat på gatorna och utanför sina hem. Människor har även blivit gripna av polisen när de protesterat. – Det här är en revolt mot både regeringen och EU som tvingat på oss de här åtstramningarna i ekonomin. Vi kommer inte att låta oss tystas, kämpaglöden är stark, säger Derek.
På en film som lagts ut på Youtube från demonstrationen
i lördags står en äldre kvinna längst fram vid en frontbanderoll med texten: ”Vatten är en mänsklig rättighet”. Hon säger att hon inte tänker betala någon vattenavgift, att förslaget är en skam för regeringen och att de fattiga i landet kommer att drabbas hårt.
– Politikerna borde skämmas för hur de behandlar folk, säger hon.
Andra personer som deltog
i demonstrationen säger att de ser början till en ny folklig massrörelse som väcker frågorna om välfärd och som står upp mot den sittande höger- mittenregeringens ekonomiska politik. Även flera fackliga organisationer deltog i protesterna under lördagen. Enligt tidningen The Irish Times var ilskan även stor över Labours vice premiärminister Joan Burtons tidigare uttalande om att de som protesterar mot avgifterna ser ut att ha väldigt dyra mobiltelefoner som de filmar demonstrationerna med. En av talarna vid demonstrationen, Richard Boyd Barrett från organisationen People Before Profit, uppmanade därför deltagarna att ta kort på sig själva och skicka till Joan Burton.
Lokala politiker som motsatt sig förslagen om vattenavgifter har gått kraftigt framåt i de senaste veckornas opinionsmätningar. Vattentaxan beräknas, om den klubbas igenom, att landa på omkring 2 000 kronor per år. Våren 2016 hålls parlamentsval i Irland och den nya antiåtstramningsrörelsen, som nu mobiliserar opinionen, hoppas att frågan om vattenavgifter ska lyftas i debatten ytterligare framöver.