I början av veckan inleddes EU:s omfattande polisaktion Mos Maiorum, ett namn som refererar
till romarrikets traditionsbaserade oskrivna lagar, sociala normer och seder. Operationen leds av ordförandelandet Italien och sker i samarbete med EU:s byrå för gränskontroll, Frontex. Den är en i raden av flera liknande polisiära aktioner som riktats mot papperslösa flyktingar och utomeuropeiska migranter de senaste åren.
Under denna och nästa vecka, till och med den 26 oktober, väntas uppskattningsvis över 20 000 poliser från 26 olika länder inom Schengensamarbetet, däribland Sverige, delta i den gigantiska insatsen. Syftet med operationen är att kartlägga, eftersöka, omhänderta och slutligen deportera papperslösa människor ut ur EU:s territorium. Först i andra hand anges målet med aktionen, enligt ett dokument från Europeiska Rådet som medborgarrättsorganisationen Statewatch har läckt, vara att ”identifiera, lagföra och störa kriminella grupperingar”.
Sanna Vestin, ordförande i Flyktinggruppernas riksråd, FARR, anser dock inte att just den här kampanjen skiljer sig så mycket från tidigare polisiära kampanjer riktade mot papperslösa.
– Detta är något som återkommer då och då, varje halvår. Men deltar man i denna kampanj blir det ju lätt lite löjligt eftersom de allra flesta papperslösa i Sverige är här på grund av att deras asylansökningar avslagits och de har liksom redan utfrågats flera gånger av myndigheterna, säger hon.
Enligt Sanna Vestin innebär ännu en polisoperation att de flyktingar som redan håller sig gömda av rädsla för utvisning hamnar i en än värre sits.
– De skräms ju ytterligare, uteblir från jobbmöten, håller barnen borta från skolan och undviker att uppsöka vård, säger hon.
I mars 2013 riktade Socialdemokraternas dåvarande rättspolitiska talesperson Morgan Johansson kritik mot den då sittande justitieministern Beatrice Ask, M, i frågan om jakten på papperlösa. Enligt honom tog polisens hårt kritiserade Reva-projekt resurser från annan viktig polisverksamhet. Något Johansson menade gick ut över uppklarandet av brott.
– Regeringen borde säga till polisen att prioritera det i stället för avvisningarna, sade han då till tidningen Sydsvenskan.
I dag är Morgan Johansson själv justitieminister och vill inte uttala sig i frågan. Inte heller inrikesminister Anders Ygeman, S, kommenterar den pågående operationen. Men via ett mejl hänvisar han Svt till polisen, som han menar är dem som själva fattar besluten om de ska delta i de operativa insatserna.
Johanna Westeson är människorättsjurist på människorättsorganisationen Civil Rights Defenders. Hon är bekymrad över att politiker tycks hantera frågan så lättvindigt.
– Om polisen utför en operativ insats som bygger på etnisk profilering så står den i strid med svensk lag och med gällande människorättsnormer. Då kan den politiska ledningen inte bara avsäga sig ansvaret, säger hon till Arbetaren.
Från organisationens håll ser man allvarligt på den tendens som finns i Europa och i Sverige, där man använder sig av etniska markörer både vid brottsbekämpning och i migrationspolitiken.
– Det är viktigt att sätta in denna typ av operationer i en bredare
europeisk etnisk profileringskontext, där tveksamma tillvägagångssätt från polisen tenderar att normaliseras. Det trots att de tveklöst står i strid med de mänskliga rättigheterna, säger Johanna Westeson.
I dagsläget är mycket lite känt om operationens faktiska omfattning och tillvägagångssätt eftersom polisen vägrar svara på frågor. Enligt tidningen EU Observer kommer dock polisen i de olika länderna bland annat att använda sig av blanketter i två olika färger under operationen: en röd för de papperslösa som fastnar i externa gränskontroller och en blå för de som ertappas vid interna kontroller inom Schengenområdet.
Den negativa medieuppmärksamheten kring Mos Maiorum har redan tvingat Frontex att offentligt distansera sig från operationen. I ett pressmeddelande klargör byråns chef Gil Arias Fernandez att Frontex ”inte haft någon roll i vare sig planeringen eller implementeringen av denna operation”. Man understryker att organisationen endast bistår med statistik och dataanalyser till det italienska inrikesministeriet, som leder polisoperationen. Enligt den italienska nyhetsbyrån ANSA har även EU-kommissionen under veckan oväntat tagit avstånd från delaktighet i operationen och även förnekat att Europol medverkar i aktionen.
– Våra kontakter i Kommissionen har i dag sagt att man där skäms över den förvirring som uppstått till följd av vårt avslöjande. Rådet har tydligen delegerat detta nedåt och folk vet inte vad som egentligen försiggår, de väntar fortfarande på utlovad information från Italien, säger Tony Bunya, chef för Statewatch till Arbetaren.