Det var i förra veckan som polisen i Västra Götaland anmälde sig själva efter att Säkerhets- och integritetsskyddsnämnden, Sin, i en stickprovskontroll påträffat en misstänkt datafil i polisens datasystem. Länspolismästare Klas Friberg kallade till presskonferens och avslöjade att det handlade om en registrering av 180 personer.
Det var i samband med en avvisning 2012 som polisen i Västra Götaland, enligt vad myndigheten själv uppger, fick registerinformationen från en annan
polismyndighet. Enligt Malin Sahlström, informationsdirektör hos polisen i Västra Götaland är registret, som omfattar aktivister och andra som är engagerade i asylfrågor, ”anmärkningsvärt”.
– Det är personer som på något sätt agerat i samband med att det varit avvisningar på gång, alltså när folk ska skickas ur landet, sade hon till Dagens Nyheter i förra veckan när registret avslöjades.
Enligt Malin Sahlström handlar det dock inte om att det är något brottsligt agerande från polisens sida i detta, utan om att det i registret finns namngivna personer som polisen inte tror har begått eller planerat att begå brott.
– Det är därför vi känner att det är saker som inte ska finnas i registret, sade hon.
Men enligt uppgifter som tidningen Göteborgs-Posten, tagit del av, kan polisregistret vara betydligt mer omfattande än vad som kom fram under polisens presskonferens förra veckan. Det handlar, förutom om 180 asylaktivister som finns registrerade under beteckningen ”Webbadresser G-BAGDAD och aktivister”, även om uppgifter rörande andra individers etnicitet samt politisk och religiös tillhörighet.
I polisens datorer har Sin upptäckt uppgifter under benämningar som ”Kurdgänget”, ”Kurdkonstellationen” och ”Autonoma Halland”. I ett av dokumenten står det även att en person ”konverterat till islam”.
Polisen är mycket förtegen om registrets ursprung och i en undersökning som tidningen Dagens Nyheter har gjort svarar 17 av landets 20 polismyndigheter att registret inte kommer från dem. Polismyndigheterna i Stockholm, Uppsala och Gotland ville inte svara på om registret upprättades hos dem.
– Den enda kommentaren vi har är att anmälan är gjord och att ärendet nu ligger hos Riksenheten för polismål, säger Lars Byström vid länskriminalen i Stockholm.
Kodbenämningen G-BAGDAD i datafilen med de 180 asylaktivisterna är dock densamma som polisens interna benämning på en större polisinsats som genomfördes av gränspolisen i Stockholm 2009. Då avvisades 45 irakier med ett chartrat flyg. Johan Ståhle vid gränspolisen i Stockholm var insatschef vid den aktuella polisaktionen 2009 och han nekar till att registret, trots användandet av det interna begreppet, skulle ha upprättats hos gränspolisen.
– Mig veterligen har inget sådant register upprättats här hos oss. Om andra polismyndigheter som hade personal närvarande
i samband med insatsen står bakom detta är det inget jag vill kommentera, säger han till Arbetaren.
Tess Asplund är asylrättsaktivst från Stockholm och hon tycker att det är väldigt oroande och obehagligt att nu få veta att aktivister registreras.
Litar du på polisen när de nu säger att de ser allvarligt på att registret finns och anmäler sig själva?
– Jag är skeptisk till vad de säger. Jag tror på det när vi ser att de verkligen gör något åt saken, säger hon.
Avslöjandena kring polisregistren i Västra Götaland är det andra uppmärksammade fallet med misstänkt olagliga polisregister på kort tid. För ett drygt år sedan avslöjades att Skånepolisen upprättat ett register över 4 000 romer i Sverige, där även små barn och avlidna personer fanns upptagna.