Söndagen den 19 oktober avled en ung kvinna på gatan i staden Isfahan sedan okända män kastat syra på henne och ytterligare två kvinnor från en förbipasserande motorcykel. Dådet är bara ett i raden den senaste tiden som nu skapat omfattande protester runt om i landet. På videos som sprids via sociala medier visas bilder på stora folksamlingar utanför justitiedepartementet i Isfahan, och i huvudstaden Teheran samlades demonstranter utanför parlamentsbyggnaden för att visa sin avsky. En av dem som demonstrerade var den kända människorättsaktivisten Nasrin Sotoudeh.
– Hur kan man leva i ett samhälle och förbli likgiltig inför sådana attacker? Myndigheterna är oroade för kvinnors hijab, men vad är viktigare än människors säkerhet?, säger hon till den brittiska tidningen the Guardian.
Trots att de iranska myndigheterna bekräftat fyra fall av syraattacker de senaste veckorna spekuleras det i upp till 15 fall, enligt flera. Samtidigt gör regimen allt för att inte sammankopplas med attackerna men många menar att de är högst delaktiga genom att sanktionera gärningsmännen. Dåden sägs nämligen vara kopplade till religiösa miliser som tagit till sin uppgift att se till att landets kvinnor följer den stränga lagen om att de måste skyla sitt hår.
– Det handlar om att regimen vill tysta dem de är rädda för, och det är framför allt de kvinnor som protesterar efter att ha varit förtryckta i 35 år, säger Mahmod som är engagerad i föreningen Stöd till medlemmarna i Irans motståndsrörelse, till Arbetaren.
Han har själv suttit fängslad i Iran i fem år och engagerar sig sedan flera år tillbaka från Sverige. Han vill inte uppge sitt efternamn men berättar att hans fru dödades av den iranska regimen innan han flydde.
– Just nu ökar protesterna bland studenter och vanligt folk.
Så sent som i lördags avrättades den 26-årige inredningsarkitekten Reyhaneh Jabbari i fängelse. Hon dömdes till döden 2009 efter att ha knivhuggit en man som tidigare varit anställd vid landets underrättelsetjänst. Själv menade hon att han försökt våldta henne och att det handlade om självförsvar, men trots stora protester både internationellt och inom landet hängdes hon tidigt i lördags morse.
– Den iranska regimen behandlar kvinnor fruktansvärt men
de fortsätter att stå upp och visa sitt missnöje genom protester. Regimen är rädd, för att de vet att de kan bli störtade och ser inget annat val än att sanktionera sådana här attacker, säger Mahmod.
Han får stöd av en annan exiliranier i Sverige, Mohsen Sadr, som är engagerad i organisationen Iran Demokrati.
– Vi har fått information som visar att de som attackerat kvinnor den senaste tiden är regimens anhängare. Regimen känner sig nu ännu mer pressade av de stora protesterna som pågår runt om i hela landet, säger Mohsen Sadr.
Många menar också att den senaste våldsvågen mot kvinnor tog fart efter att den officiella imamen i staden Isafah sagt att det behövs hårdare tag mot kvinnor som inte respekterar lagarna om sedesam klädsel. Efter anklagelserna har imamen själv sagt till iransk media att han inte tyckte att hårdare tag skulle överskrida muntliga varningar. Den kommande veckan planeras, enligt dem Arbetaren pratat med, flera nya stora demonstrationer i landet.