[Antologi] Atef Abu Saif (red) – The Book of Gaza (Carcanet Press)
För att vara så omtalatär det sällan man hör om Gaza från någon som faktiskt kommer från eller befinner sig i denna halvmiljonstad. Det är ju ändå en plats där folk lever, eller i alla fall försöker leva.The Book of Gaza är ett försök att ge röst åt några av dem. Ett tiotal palestinska författare, vissa mer etablerade än andra, bidrar med noveller som på ett eller annat sätt använder det faktiska Gaza som stoff. Att det är just noveller har också det delvis sin förklaring i den israeliska ockupationspolitiken: ju kortare text, desto lättare är den helt enkelt att smuggla ut och trycka. The Book of Gaza finns att köpa lite varstans på internet.
[livsöde] Jenny Diski
Av allt som är konstigt med döden är kanske det märkligaste att den är så urskillningslös. Den drabbar alla, struntar fullständigt i alla kulturella krav på individualitet och personligt utformade paketlösningar. Nu ska den brittiska författaren Jenny Diski snart dö, och för oss som följt henne verkar det faktiskt helt bisarrt – hon som är så levande, så pigg! Som inte ens fyllt 70 år! Diski verkar själv känna samma sak. I sina återkommande texter i tidskriften London Review of Books skildrar hon nu sin envig med cancern med ohejdad bestörtning. Det går knappt att säga något om det, annat än att det är värt att läsa.
[teater] Illusioner, Teater Galeasen
En vän har som bästa relationstips för kärlekspar att titta på Ingmar Bergmans skilsmässoepos Scener ur ett äktenskap tillsammans. Det är renande, säger hon. Jag vet inte om det stämmer, men jag tänker på det när Teater Galeasen i Stockholm fortsätter med sin lovvärda ambition att introducera nya samtida europeiska dramatiker för en svensk publik. Illusioner är skriven av ryska pjäsförfattaren Ivan Vyrypaev och rör sig kring två par i åttioårsåldern, som av den annalkande döden plötsligt drivs till att skärskåda sina respektive relationer. Vad är egentligen sant i tillvarons moras, och vill man ens veta det? Medverkar gör Sandra Huldt, Simon Reithner, Maja Rung och Freddy Åsblom; Olof Hanson har regisserat.
[poesi] Paolo Henriques Britto – En liten sol i fickan (Wahlström & Widstrand)
Enligt förlaget är Paolo Henriques Britto en av de mest framträdande och intressanta rösterna i dagens brasilianska poesi. Så kan det säkert vara. Åtminstone är samlingsvolymen En liten sol i fickan ett starkt argument för den saken. Brittos textvärld är en ovanligt cerebral sådan. Här är det de riktigt stora och vemodiga frågorna som gäller; varat och tingen, inte små betraktelser från balkongen. Jag känner mig fånig som ens försöker komma till en käck och representativ sammanfattning av vad han håller på med. Läs boken i stället, och känn djup tacksamhet gentemot de båda översättarna Macia Sá Cavalcante Schuback och Magnus William-Olsson.