Den överlevande efter olyckan under bygget av Fortums biokraftsvärmeverk i Hjorthagen i Stockholm vårdas för sina svåra skador på Karolinska sjukhuset. Hans båda arbetskamrater omkom direkt.
Det stora byggprojektet omfattar cirka 650 personer, uppdelade i flera olika underentreprenader. Enligt alla byggnadsarbetare på plats som Arbetaren varit i kontakt med har Fortum, som är huvudansvarig för projektet, lagt locket på och förbjudit dem att prata med media. Även de enskilda underentreprenörerna har enligt uppgifter till Arbetaren gett tydliga direktiv till arbetarna om ”hur viktigt det är” att inte prata med media.
– Vi får inte yttra oss, all kommunikation sker via Fortum. Men jag tror inte du behöver fråga mig för att förstå hur det känns, säger en arbetsledare som inte vill ställa upp med namn.
Olyckan skedde vid 9-tiden på tisdagsmorgonen när en 50 ton tung så kallad värmeavskiljare av okänd anledning föll ner i marken. På vägen ned träffade den en skylift och flera personer befann sig nära nedslagsplatsen, däribland de nu avlidna. Byggnadsarbetaren Olof, som tillsammans med två kollegor stod i närheten när plåtelementet kom farande, säger till Arbetaren att det var den värsta smäll han någonsin hört.
– Vi förstod snabbt att det hade fallit på folk och sprang dit för att hjälpa men då var de skadades kamrater redan där. De skrek på sitt språk och försökte ropa på ambulans, det var kaotiskt, säger han.
Polisen har inlett en förundersökning om misstänkt arbetsmiljöbrott men kan i nuläget inte säga något om olyckan eftersom de, enligt presstalespersonen Kjell Lindgren, ännu inte har fått någon klarhet i hur hela olyckan gått till.
– Anledningen till att vi öppnar en utredning om arbetsmiljöbrott är för att vi helt enkelt måste det när någon har mist livet, säger han.
När arbetaren besöker bygget några timmar efter den tragiska händelsen har arbetet stoppats och de flesta arbetarna har redan hunnit lämna platsen. Bland de få byggnadsarbetarna som är kvar är flera migrantarbetare från Rumänien som står vid byggbarackerna och oroligt väntar på nya direktiv från sin förman.
Stämningen är nedstämd och avvaktande och även om de förolyckade arbetarna kom från Polen, menar de att det kunde ha hänt vem som helst av dem.
– Olyckan visar på vilka risker som finns när man jobbar på ett sådant här bygge. Man måste hela tiden vara på sin vakt och tänka på sina arbetskamrater och på sin familj. Det är de som får ta den stora smällen om man skulle dö, säger den rumänske byggnadsarbetaren Adrian.
Sent på tisdagseftermiddagen höll Fortums vd Anders Egelrud presskonferens där han betonade att företaget följt alla skyddsföreskrifter vid de tre byggplatserna i området.
– Regelbundet genomför vi skyddsronder och har ett omfattande samarbete med övriga aktörer i området, sade han.
Byggarbetaren Olof är dock kritisk till hur hela bygget sköts av de ansvariga som han menar konsekvent inte lyssnat till arbetarnas invändningar om arbetsplatsens många arbetsmiljörisker. Bland annat hörs inte brandlarmet när man jobbar på källarplan och det är svårt att få fram material på bygget på grund av röran och den bristande logistiken och samordningen.
– Det är jävligt stökigt på det där stället, det sticker upp armeringsjärn överallt. Till och med ambulansen hade svårt att komma fram till de skadade eftersom vägen inte når ända fram, de var tvungna att stanna 70 meter ifrån olycksplatsen, säger han.
Christian Bengtzelius är ordförande för Byggnads i Stockholm-Gotland och han menar att denna typ av tragiska dödsolyckor tillåts ske eftersom de ansvariga inte tar arbetsmiljöriskerna eller det förebyggande arbetet på riktigt stort allvar.
– I snitt dör en byggnadsarbetare i månaden och det har det gjort ganska länge. Det är fullständigt oacceptabelt att man inte satt stopp för det redan. Vore det en polis i månaden som dog i tjänsten, eller någon annan yrkesgrupp, så skulle ingen acceptera det, säger han till Arbetaren.
På kort sikt är det enligt honom regeringen som nu måste inse allvaret i situationen och ge Arbetsmiljöverket ökade resurser så att tillsynen blir bättre. Dessutom måste de större byggföretagen ta sitt arbetslednings- och samordningsansvar för entreprenaderna på byggena och se till att personalen har en säker arbetsmiljö och får utbildning i säkerhet på jobbet.
Men på längre sikt tror han att det blir nödvändigt med lagskärpning och högre sanktionsavgifter för att få stopp på dödsolyckorna.
– Det måste helt enkelt bli ekonomiskt kännbart för företagen att underlåta att ta sitt arbetsmiljöansvar. I dag är det ytterst få företag som ställs till ansvar vid arbetsmiljöbrott och det kostar dem inte mycket. Men deras underlåtenhet fortsätter att kosta byggarbetares liv, säger han.
Tidigt på onsdagen beordrades Fortum av Arbetsmiljöverket att stänga byggplatsen i Hjorthagen tills man kunnat säkerställa att inga fler ras kan ske.
Fotnot: På grund av arbetsköparens order om tystnad vill inga arbetare ställa upp med sina fullständiga namn.