I torsdags stämdes internetleverantören Bredbandsbolaget av de stora musik- och filmbolagen Universal Music, Warner Music, Nordisk Film, Svensk Filmindustri och Sony Music. Initiativtagarna till stämningen är den dominerande skivbolagsorganisationen IFPI Sverige, tillsammans med Sveriges Videodistributörer och Film- och Tv-branschens samarbetskommitté, FTVS, där bland andra Svt och TV4-Gruppen ingår.
Tv-, film- och musikbolagen kräver i stämningen att Bredbandsbolaget blockerar internetanvändarnas åtkomst till fildelningssajten The Pirate Bay och streamingsajten Swefilmer. FTVS motiverar stämningen på sin webbplats med att illegala tjänster i dagsläget tillåts ”sätta konkurrensen ur spel på den digitala marknaden, vilket hämmar både kreativ utveckling, tillväxt och sysselsättning i våra branscher”.
– Målet med att ta detta till domstol nu är att pröva rättsläget i Sverige. Att EU-domstolen i våras gav rättighetsinnehavarna rätt att kräva blockering av sajten Kino.to var en viktig faktor bakom beslutet att gå vidare den vägen, säger Per Strömbäck, sakkunnig på FTVS.
Enligt de stämmande företagen, som inte utesluter fler liknande processer mot andra nätoperatörer framöver, medverkar Bredbandsbolaget till upphovsrättsintrång genom att ge sina kunder tillgång till rättighetsskyddat material via de utpekade sajter som nu riskerar att blockeras.
Per Strömbäck säger dock att den aktuella stämningen mot Bredbandsbolaget endast är en mindre del i en långvarig process som inom EU pågått under det senaste årtiondet. Såväl informationskampanjer som enstaka rättstvister mot sajternas upphovsmän har varit en del i det arbetet, så väl i Sverige som utomlands.
– Att skydda rättighetsskyddat innehåll mot olaglig konkurrens är något som pågått ännu längre, så länge det lagligt varit möjligt, så det är inget nytt, säger han.
Är det rimligt att på det här sättet öka kontrollen över vad folk kan få tillgång till via nätet?
– Ja, det är rimligt. Det är en proportionalitetsfråga där olika intressen måste vägas mot varandra. Utgångspunkten för oss är konkurrenssituationen för de lagliga tjänsterna, säger Per Strömbäck.
Enligt journalisten och internetexperten Linus Larsson, så kan stämningen, om domstolen går på film- och skivbolagens linje, leda till att blockeringarna utökas till fler nätoperatörer.
– Då kan vi komma att se en katt och råtta-lek mellan de stora bolagen och internetleverantörernas kunder som kommer att söka nya tekniska sätt att nå de blockerade sajterna, säger han.
Enligt honom är det inte otänkbart att de stora företagen rent juridiskt lyckas få ett starkt prejudikat för att blockera vissa sajter. Men att det inte behöver betyda att man faktiskt lyckas hindra åtkomsten till dessa via omvägar.
– Om de stämmande företagen får gehör för sin sak kan det skapa en svåröverskådlig process där man inte riktigt vet vilka sajter som i framtiden kommer att drabbas av blockeringar, säger han.
Jakob Svensson är forskare vid institutionen för informatik och media vid Uppsala universitet och han tror att individers val av internetleverantör i framtiden kan komma att bli ett politiskt ställningstagande till följd av processen mot Bredbandsbolaget. Han ser dock en fortsatt kamp för att bevara friheten på internet.
– Internets frihet har alltid varit hotat, detta är ett slag som utkämpats länge redan och kommer att utkämpas länge till. En motgång för internets frihetskämpar, javisst, men slaget är långt ifrån förlorat, säger han.