Risken för nyval hänger fortfarande i luften två månader efter att Stefan Löfven valdes till statsminister. När riksdagen röstar om budgeten onsdag den 3 december kan det mesta hända. Sverigedemokraterna kan, om de röstar för alliansens budgetförslag, komma att fälla regeringskoalitionens förslag men än så länge har partiet inte tagit ställning. Åtminstone inte officiellt och mycket tyder på att de inte kommer att avslöja sig förrän vid själva omröstningen.
Vanligast är att varje parti röstar på sitt eget förslag, men Sverigedemokraternas vikarierande partiledare Mattias Karlsson har sagt att SD kan tänka sig att frångå praxis. Han anser dessutom att SD är det parti som kan tjäna mest på ett eventuellt nyval. För det krävs regeringskris, vilket det blir om alliansbudgeten får flest röster.
Att regeringen avgår innebär dock inte att det blir nyval direkt. Talmannen kommer först att göra flera försök att få ihop en ny regering. Ett alternativ är att Stefan Löfven bjuder in fler partier till regeringssamarbete, och på så vis försöker få till ett nytt budgetalternativ. Något som inte anses särskilt troligt då alliansen fortsatt sitt samarbete under de första månaderna i opposition.
I de budgetförslag som lagts märks inga jätteskillnader förutom vid områden som rör migration, integration, bistånd och jämställdhet. Där har regeringen och alliansen snarlika kalkyler medan Sverigedemokraterna vill lägga betydligt mindre pengar.
Finansminister Magdalena Andersson säger i en intervju med Dagens Nyheter att frågan om nyval är hypotetisk och att hon räknar med att regeringen får igenom sin budget.
Men Ann-Catrine Jungar, som är docent i statsvetenskap vid Södertörns högskola i Stockholm och som forskat om bland annat högerradikala partier i Europa och Sverige, är inte lika säker.
– Det är naturligtvis oerhört svårt att säga vad som kommer att hända och vi kan ju bara spekulera i hur Sverigedemokraterna kommer att agera vid omröstningen, säger hon till Arbetaren.
Att SD fortfarande säger att de inte tagit ställning hur de ska rösta menar Ann-Catrine Jungar är ett sätt att hålla sig kvar i medieljuset.
– Allt beror naturligtvis på. Hos de egna väljarna har nog Sverigedemokraterna inget att förlora på att fälla regeringen. Men om man vill uppfattas som ansvarstagande och ett parti det går att samarbeta med röstar de på sin egen budget eller lägger ned sina röster.
Hon drar bland annat paralleller till hur Dansk Folkeparti valde att rösta för de liberala och konservativa partiernas budgetförslag 2001 och sedan kom in i den politiska värmen som ett stödparti till den dåvarande danska regeringen.
– De agerade så som de ansåg vara ansvarstagande, och röstade för budgeten för att de ville visa att de var ett parti som de andra kunde lita på.