Det var den tyska tidningen Der Spiegel som i måndags hänvisade till ett möte mellan Fifas ordförande Sepp Blatter och det norska fotbollsförbundet, där Blatter ska ha sagt att VM inte kommer att äga rum i Qatar. Fifa har dementerat uppgifterna, men samtidigt fortsätter vittnesmål om läget för de hundratusentals migrantarbetarna att strömma in. Amnesty International, som under onsdagen släppte rapporten The Dark Side of Migration: Spotlight on Qatars Construction Sector Ahead of the World Cup, beskriver upprepade människorättsövergrepp och slavarbete för de människor som anställts av underleverantörer till stora multinationella företag som Hyundai och OHL Construction.
Enligt flera fackliga organisationer som varit på plats i Qatar beräknas omkring 4 000 gästarbetare komma att mista livet innan de första matcherna är tänkta att spelas under senhösten 2022.
96 procent av arbetskraften kommer från extremt fattiga förhållanden i länder som Nepal, Bangladesh och Indien. Men också Nordkorea uppges nu ha skickat arbetare till huvudstaden Doha, där de väntas stanna omkring tre år för att jobba med de jättelika byggena av arenor, motorvägar och lyxhotell. En nordkoreansk byggarbetare som den brittiska tidningen The Guardian talat med säger att han är på plats för att tjäna utländsk valuta åt den hårdföra diktaturen i Pyongyang, och att de själva inte får någon del av lönen.
Byggnads ordförande Johan Lindholm kom just hem från sin andra resa till Qatar när Arbetaren pratar med honom, och han säger att läget knappast har förbättrats, trots internationella påtryckningar.
– De behandlar folk som djur och migrantarbetarna har ingen laglig rätt att organisera sig. De får ingen sjukvård och många jobbar 16 timmar per dag, sex dagar i veckan utan att få ut någon lön.
Tillsammans med andra fackföreningar försöker Byggnads sätta press på Qatar, och Johan Lindholm säger att de även uppvaktat Fifa för att ge dem information om läget.
– De måste sluta snacka med fina ord och verkligen börja stå upp för de här människornas rättigheter nu. Migrantarbetarna är livegna och blir bland annat fråntagits sina pass.
Som Arbetaren redan tidigare rapporterat har Qatariska arbestköpare rätt att hindra migrantarbetare från att byta jobb, liksom att tvinga 1arbetarna att lämna eller stanna i landet. Qatar, som är världens per capita rikaste land, satsar omkring 775 miljarder kronor på arenor och infrastruktur inför den omdiskuterade VM-turneringen. I Amnestys nya rapport går det att läsa om arbetare som tvingats till böter om de inte dykt upp på jobbet, trots att de inte fått betalt för arbetet som de redan utfört. Många av migrantarbetarna uppges också lida av svår psykologisk stress i oro för skulderna de dragit på sig under resan till Qatar. Lägren där arbetarna tvingas bo saknar både el och rinnande vatten, och de sanitära förhållandena beskrivs som vidriga.
Än så länge förnekar alltså Fifa uttalandet från Sepp Blatter om att turneringen skulle ställas in, men en internutredning pågår kring Qatars värdskap. Både brittiska Sunday Times och franska France Football har tidigare rapporterat om att mutor och mygel ligger bakom valet av det lilla emiratet på Arabiska halvön.
Elisabeth Löfgren är pressekreterare på svenska Amnesty och hon är mycket kritisk till Fifa.
– De har ju en möjlighet att kräva konkreta förbättringar av förhållandena i landet, annars kan de hota med att dra tillbaka turneringen.
I stället har de gjort uttalanden om att de inte är FN och sysslar med politik, men här handlar det om att fruktansvärda arbetsvillkor och människor som dör, säger hon till Arbetaren.