Förra fredagen lade tiotusentals italienare ned sina arbeten i anslutning till den landsomfattande generalstrejk som utlysts och organiserats av ett flertal italienska fackförbund. I samband med strejken, som av arrangörerna utannonserades som en ”social strejk”, följde stora demonstrationer runt om i landet som riktade sig mot de offentliga neddragningar som många italienare menar har förvärrat den pågående krisen och även hindrat den ekonomiska återhämtningen. Demonstranterna, däribland många studenter och lärare med stöd av strejkande arbetare och migranter, protesterade bland annat mot den höga arbetslösheten och i synnerhet mot regeringens planer på sämre anställningsskydd, i folkmun kallad Job Act-lagen.
– Den huvudsakliga motivationen för många att delta i den sociala mobiliseringen är motståndet mot regeringens föreslagna Job-Act som kommer att göra det betydligt lättare att sparka arbetare, säger universitetsprofessorn Ennio Carbone till Arbetaren.
Strejken medförde stora störningar i flyg-, tåg och kollektivtrafiken och i Turin, Milano och Rom lamslogs trafiken stundtals helt när tiotusentals demonstranter drabbade samman med kravallpolis. I andra städer som Neapel, Salerno, Bologna, Genoa och Palermo blockerades flera hamnar och på flera håll ockuperades järnvägsstationer, samtidigt som tiotusentals människor protesterade på gatorna. Förutom ett skrotande av den planerade och hårt kritiserade Job Act-lagen, kväde demonstranterna även att den sittande regeringen upphör med åtstramningspolitiken och privatiseringarna. Istället bör den satsa på högre pensioner, mer investeringar i den offentliga sektorn och införa en garanterad minimumlön.
– Dessa lyckade demonstrationer visade framförallt att det är möjligt att få en bra uppslutning och spridning på motståndet mot den förda politiken. Det är oerhört viktigt och lovande för den fortsatta kampen för social rättvisa i landet, säger Ennio Carbone.
Enligt officiella uppgifter är i dagsläget drygt 25 miljoner arbetslösa inom EU och i flera sydeuropeiska länder är mer än varannan ung person utan jobb. I enbart Italien är drygt 3 miljoner arbetslösa enligt de senaste mätningarna från landets statistikmyndighet ISTAT. Bland unga italienare saknar i dag mer än 44 procent arbete. Men premiärminister Matteo Renzi är trots detta fast besluten att ro i hamn sin impopulära omvandling av den italienska arbetsmarknaden.
– Vi kommer att fortsätta tills de ändrar sig. Vi vill inte bara motsätta oss saker och ting, vi vill förändra landet, sade Maurizio Landini, ledare för det italienska metallarbetarfacket FIOM, i ett tal inför demonstranter i Milano.