Trots stora protester såldes i slutet av förra året 1 300 allmännyttiga lägenheter i Stockholmsförorten Alby till riskkapitalisten Mikael Ahlström.
Nu ska lägenheterna gås igenom för att vräka de som hyr ut i andra hand utan tillåtelse. Men innan vräkningarna sker efter nyår har Mikael Ahlströms bostadsbolag Mitt Alby erbjudit dem som hyr i andra hand att ansöka om att få ta över kontrakten. Bolaget kallar det ”amnesti”.
– En av de viktigaste skälen är att många boende beklagat sig över att det är så mycket andrahandsuthyrning. Amnestin kommer av respekt för dem som hyr i andra hand och är etablerade och sköter sig, säger Mattias Tegefjord, Mitt Albys vd.
Men övertagandet är villkorat. Nabila Abdul Fattah är en av initiativtagarna till protestkampanjen för den ursprungliga försäljningen ”Alby är inte till salu”. Hon är positiv till idén, men orolig för att många av andrahandshyresgästerna, som redan befinner sig i en utsatt position, i slutändan kommer att stå utan bostad.
– Människor bor i andra hand av en anledning. Först och främst att det inte finns tillräckligt med bostäder, men också på grund av bostadsbolagens inkomstkrav, säger hon.
För att andrahandshyresgästen ska bli aktuell måste denne först anonymt ta kontakt med Mitt Alby och fylla i en blankett med ett antal frågor som ska klargöra personens levnadsvillkor. Grundkravet från bolaget är detsamma som om man sökte via bostadskön: tillsvidareanställning och en inkomst som överstiger tre gånger hyreskostnaden. Till det ska man ha bott i lägenheten i minst ett år och kunna uppvisa att man är ”etablerad i området”, till exempel genom att man har barn i skolan eller på förskolan.
– För många kan det vara så att man har tillräckligt mycket pengar för att betala hyran, men kanske hankar sig fram på timvikariat eller deltidsanställningar. Då riskerar de att bli ställda på gatan, säger Nabila Abdul Fattah.
Enligt Mitt Albys bedömning hyrs mellan 5 och 10 procent av de totalt 1 300 lägenheterna ut svart. Mattias Tegefjord säger själv att alla andrahandshyresgäster inte kommer att bli aktuella för att ta över kontrakten, däribland ”betalningssvaga” och ”illegala migranter”.
Samtidigt säger han att bolaget är berett att kompromissa med vissa krav om ”helhetsbedömningen” talar för ett övertagande.
– I det här amnestiprojektet fäster vi vikt vid att man bott en längre tid och klarat av sina boendekostnader. Då kan vi kompromissa med krav på tre gånger hyran. Men det räcker inte att bara kunna visa att man är anställd lösa timmar. Det skulle innebära en för stor ekonomisk risk för oss, säger han.
Stockholms stads allmännyttiga bostadsbolag kommer efter årsskiftet att sänka sina inkomstkrav till att enbart kräva existensminimum om 4 680 kronor. Detta på grund av den ökade svårigheten att kvalificera för ett förstahandskontrakt. Men det är inget som Mitt Alby överväger i nuläget.
– Vi har ju absolut en profil av att vi vill göra nytta och gott, men vi har i grunden en affärsverksamhet. Det skiljer en privatvärd från ett allmännyttigt bolag, säger M attias Tegefjord.
Det var just den typen av argument som framfördes av Alby är inte till Salu inför Botkyrkabyggens försäljning i slutet av förra året.
Nabila Abdul Fattah säger sig inte heller kunna göra en bedömning om amnestiprojektet i slutändan blir något bra.
Men framför allt finns den största farhågan kring riskkapitalistägande kvar.
– Mitt Alby befinner sig fortfarande i smekmånadsfasen. När de stora renoveringarna görs om ett par år kommer det att visa sig vad de går för. Kommer man att försöka byta befolkning? Kommer det att bli lyxrenovering med chockhöjda hyror. Vilka kommer att ha råd att bo kvar?