Med hänvisning till Greklands nya fängelselagar förvägras den 21-åriga anarkisten, Nikos Romanos, rätten till permission för att studera vid universitetet. Trots att 21-åringens hungerstrejk gått in på sin fjärde vecka, och upprepade varningar från läkarna om att hans liv är i fara, vägrar regeringen gripa in i fängelsets beslut.
Fallet har väckt stor upprördhet i landet och på tisdagskvällen demonstrerade 10 000 personer till stöd för Nikos Romanos krav.
– Han hungerstrejkar inte, det är mer av en dödsfasta. Han dricker inte ens vatten och hans tillstånd har förvärrats snabbt, säger Elena Giorgou från en solidaritetskampanj.
Nikos Romanos friades, tillsammans med ytterligare tre unga anarkister, från terrorbrott men dömdes tidigare i höst, trots deras ringa åldrar, till långa fängelsestraff på mellan 11 och 16 år för två fall av väpnade bankrån.
Pengarna skulle användas till olika politiska projekt, men vid det andra rånförsöket greps de fyra av polis och fördes till Korydallos-fängelset i Aten.
– Romanos fördes till högsäkerhetsfängelset Korydallos som anpassats efter sommarens nya fängelseregler. Det är avsett för särskilt farliga fångar och justitieministern har beordrat att alla permissioner ska upphävas, säger Dimitra Spatharibou, kampanjsamordnare på Amnesty International i Grekland, till Arbetaren.
Den grekiska regeringen anklagas för att ge uttryck för en märklig dubbelmoral. Enligt landets lagstiftning har unga interner rätt till permission för studier vid högskola och en sådan gavs till Nikos Romanos när han, redan fängslad förra våren, gjorde högskoleprovet. För sina goda resultat tilldelade också utbildningsministeriet honom ett stipendium om 500 euro, vilket han tackade nej till.
Men under sommaren antog regeringen ett antal nya fängelselagar, vilka beskrivits som ett skapande av ett ”fängelse i fängelset” styrt direkt av polisen. En av de långtgående befogenheterna ger fängelset rätt att upphäva permissionsrätt, samt begränsa kontakt med anhöriga och advokater.
Trots att lagarna officiellt inte träder i kraft förrän nästa år, baseras besluten kring Nikos Romanos på dessa, enligt Amnestys Dimitra Spatharibou.
– Besluten är del av det juridiska ramverket. Sedan en annan anarkist avvek under en sådan permission tidigare i år ger de inte längre några sådana tillstånd, säger hon.
Sedan i måndags hungerstrejkar samtliga av de tre anarkister som dömdes samtidigt som Nikos Romanos. Den senare och Giannis Mixailidis, som inte ätit sedan den 17 november, har båda förflyttats till ett specialsjukhus i Aten för intensivvård. Enligt Lina Vergopoulou, läkare och mor till en av de övriga två fängslade och som tillåtits besöka sjukhuset, är tillståndet oerhört kritiskt.
– Vi befinner oss vid en väldigt kritisk gräns. Nikos Romanos har förlorat nästan 20 procent av sin kroppsvikt. Jag har svårt att se att han skulle klara ytterligare en vecka utan vare sig vatten eller näring, säger hon.
Under onsdagen avvisade en juridisk överinstans slutligen Nikos Romanos överklagande av studieförbudet. Den 21-årige anarkisten svarade med ett pressmeddelande,
i vilket han deklarerade att han tänker ”vinna eller kämpa till döden”.
Samtidigt anklagas regeringen för att bolla med ansvaret. Utbildningsminister Andreas Loverdos förordar fångarnas rätt till studier, men att beslutet är upp till minister of public order, Vassilis Kikilias. Justitieminister, Haralambos Athanasiou, säger i sin tur att beslutet är upp till fängelsets eget råd. De politiska partierna Syriza, Pasok och Ny demokratisk vänster, varav de två senare ingår i regeringen, har uttalat stöd för Nikos Romanos rätt till studier.
– Stödet är inte konstigt eftersom det ännu är olagligt att förvägra studier. Men samtidigt som de uttrycker sin solidaritet så stiftar de själva nya lagar som avskaffar rätten, säger Elena Giorgou.
Enligt henne är både domen, de hårda restriktionerna och sommarens nya lagar politiska. De nya fängelselagarna är specifikt avsedda för tre kategorier: de som dömts för terrorklassade brott – ofta unga anarkister som bedrivit väpnad kamp – personer som är medlemmar i terrorklassade organisationer, samt fångar som organiserat eller deltagit i protester i fängelserna.
Fotnot: Elena Giorgou heter egentligen något annat, men vill av rädsla för repression inte figurera med sitt riktiga namn.