Eslöv, Norrköping, Södertälje, Helsingborg och Örebro. Antalet attacker mot moskéer och muslimska lokaler i Sverige har varit många det senaste året. Bara sedan i september har tolv lokaler vandaliserats.
I en ny undersökning som gjorts av Islamiska samarbetsrådet uppger sju av tio att deras lokal utsatts för någon typ av skadegörelse. Brandbomber, krossade fönsterrutor och klotter är bara några av de brott som anmälts.
– Hatbrott av den här typen har ett klart samband med utbredda fördomar i samhället. Men man ska komma ihåg att det nästan alltid är individer ur väldigt extrema politiska grupper som genomför dem, säger Klas Borell, professor i sociologi och socialt arbete vid högskolan i Jönköping, till Arbetaren.
Han ligger bland annat bakom forskningsprojektet Svenska muslimska församlingar och har även studerat islamofobiska fördomar och antimuslimska hatbrott i Sverige och Västeuropa. Enligt Klas Borell blossade islamofobin upp kraftigt efter terrorattentaten i New York den 11 september 2001.
– Men vilka grupper det är som utför de här attentaten törs jag inte gissa på, det är en polisiär fråga. Ett fördomsfullt samhällsklimat kan aktivera extrema personer och grupper och få dem att tro att de har stöd av den ”tysta majoriteten”.
Efter den senaste tidens attacker har även flera manifestationer till stöd för de utsatta moskéerna och för allas rätt till religionsfrihet hållits på flera platser i Sverige. Religionsfriheten har ett starkt stöd bland Sveriges befolkning visar flera undersökningar. Däremot, förklarar Klas Burell, har den traditionella främlingsfientligheten blivit allt mer islamofobisk.
– Det handlar nog om en taktisk åtgärd från de högerextrema partiernas sida. Det känner att det är lättare att få med sig opinionen när de talar om islam och inte om invandrare över lag, säger han.
Han menar att den senaste tidens många attacker hör ihop med internationella händelser där Islamiska staten, IS, och den islamistiska terrorgruppen Boko Haram i Nigeria legat bakom många uppmärksammade dåd.
– Det kan trigga igång främlingsfientliga grupper här hemma, säger han.
I oktober 2009 skrev Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson en uppmärksammad debattartikel i Aftonbladet där han menade att islam var det största hotet mot Sverige sedan andra världskriget. Ett knappt år senare kom partiet in i riksdagen för första gången och sedan dess har alltså antalet islamofobiska attentat ökat med 26 procent, enligt statistik från Islamiska samarbetsrådet.
Någon som tydligt märkt av den senaste tidens ökning av antalet attentat är Rashid Musa från organisationen Sveriges unga muslimer.
– Tyvärr är jag inte förvånad. Skillnaden nu jämfört med tidigare är framför allt att attackerna är allvarligare och mer intensiva. Tidigare rörde det sig mest om klotter eller att man kastade in grisfötter i moskéer. Nu sker attackerna med brandbomber, säger han till Arbetaren.
Enligt Rashid Musa hör allt fler muslimer av sig till organisationen och berättar att de blivit utsatta för allt från glåpord till fysiska attacker.
– Klimatet har blivit betydligt kyligare, men det är knappast något som kommer ur ett vakuum utan det uppstår i ett politiskt sammanhang, säger han.
Rashid Musa pekar bland annat på Sverigedemokraterna, som han menar gått från att vara ett klassiskt antisemitiskt parti till ett islamofobiskt.
– De driver en linje som misstänkliggör en stor grupp i samhället. Men här har också medierna ett stort ansvar när man pratar om så kallade källarmoskéer och terrorism.
Hur ser du på säkerheten för islamska organisationer framöver?
– Tyvärr tror jag inte det här kommer att avta den närmsta tiden. Det är många som är oroliga och det krävs att regeringen prioriterar frågor om hatbrott. Det är ju inte bara vi muslimer som drabbas, den senaste tiden har ju även flera romska tältläger attackeras.