Gruvstrejken i Polen är över. 3 000 arbetare som under tio dagar strejkade i protest mot de planerade nedläggningarna av några av landets största kolgruvor valde i helgen att gå tillbaka till sina jobb. Det efter att regeringen kommit fram till att fortsätta bedriva verksamheten i södra Polen.
Det var när det statsägda gruvföretaget Weglowa, en av de största kolproducenterna i Europa, lanserade sin plan på att avveckla verksamheten i minst fyra gruvor i Schlesien-regionen i södra Polen som omkring 3 000 gruvarbetare gick ut i strejk den 7 januari.
500 av dem vägrade komma upp ur gruvan. De stannade under jord i protest mot de planerade neddragningarna där omkring 6 000 personer riskerade att mista sina jobb i en region där arbetslösheten redan är mycket hög.
I flera polska städer har stora demonstrationer hållits till stöd för de strejkande och mot regeringens planer. Kolarbetarfacket hotade även med att strejken skulle spridas till andra branscher, som landets järnvägs-, post och energisektor, om inte regeringen backade.
I helgen meddelade dock Polens premiärminister Ewa Kopacz, från det liberalkonservativa partiet Medborgarplattformen, att ett nytt statligt bolag kommer att bildas för att rädda den hårt utsatta gruvnäringen i landet.
– Vi vill säga till de 47 000 gruvarbetarna inom Weglowa att denna påfrestande tid är över, sade Ewa Kopacz i en intervju med polsk radio i söndagskväll.
Gruvfacket har under hela perioden varit starkt kritiska till regeringens planer, och lämnade förhandlingarna i protest utan någon form av överenskommelse innan beskedet kom från premiärminister Kopacz.
Trots regeringens löften är oron inte helt över. Från det syndikalistiska facket IP Workers Initiative, som engagerade sig i solidaritetsarbetet med de strejkande gruvarbetarna, är man försiktigt positiv.
– Strejken är över, men vi är rädda att det kan sluta med att regeringen nu öppnar för privatiseringar av stora delar av gruvnäringen och då vet ingen vad som händer. Så segern är bara tillfällig, säger Grzegorz Kubarczyk från IP Workers Initiative till Arbetaren.
– Men vi får inte glömma att det trots allt visade på fackens styrka, att det finns många radikala arbetare i landet.
Tidigare har den polska regeringen sagt att det enda alternativet till nedskärningar är omedelbar konkurs för det jättelika bolaget.
De låga kolpriserna de senaste åren har gjort att gruvbolaget Weglow gått med stora förluster, runt nyår höjdes varningsflaggor för att företaget skulle gå i konkurs.
Men många har ställt sig frågande till om de verkligen vågade göra slag i saken då det i år både är president- och parlamentsval i landet, något som med största sannolikhet skulle kunna påverka ställningen för den sittande regeringen.
Nu ska verksamheten alltså räddas genom att ett nystartat statligt företag slås ihop med ett redan befintligt statligt energibolag, vilket åtminstone tillfälligt ser ut att kunna rädda jobben.