En av anledningarna till att lönegapet mellan män och kvinnor ökar är att den svenska modellen med den styrande lönenormen uttrycks i procent.
Män med arbetaryrken inom industrin eller byggbranschen får därför högre löneökningar i faktiska kronor än de kvinnodominerade yrkesgrupperna inom exempelvis vården.
Enligt fackförbundet Kommunal, som organiserar flest kvinnor i Sverige, har industriarbetarnas löner ökat med 50 procent mer än undersköterskornas och nu kräver facket därför större lönelyft i de kvinnodominerade branscherna.
– Jag tycker att det är bedrövligt, rent ut sagt. Kvinnors ekonomi påverkas hela livet av det här, säger Zara Leghissa som är avdelningsordförande i Kommunal Norrbotten till Arbetaren.
Förutom de betydligt lägre lönerna pekar hon även på andra orättvisor inom arbetslivet där kvinnodominerade arbetaryrken påverkas negativt.
– Sjuktalen ökar och kvinnors arbetsmiljö är generellt sämre. Många av våra medlemmar orkar helt enkelt inte jobba till dess att de är 65 år, vilket gör att pensionerna påverkas.
Nu hoppas hon att de stora LO-förbunden ska lyckas komma överens för att kvinnors situation ska lyftas. Annars, säger Zara Leghissa, riskerar välfärdssektorn att drabbas hårt framöver.
– Allt färre kan tänka sig att jobba som undersköterskor och det blir svårare att få tag i vikarier. Nu närmar vi oss dessutom stora pensionsavgångar så det kommer att bli tufft framöver.
Men vad krävs för att kvinnolönerna ska höjas?
– Rätt till heltid naturligtvis, med en bättre arbetsmiljö. Dessutom måste vi våga ställa hårdare krav på arbetsgivare och politiker. Det måste gå att leva på sin lön, inte bara överleva.
Vilket ansvar har de mansdominerade LO-förbunden i den här frågan?
– De måste naturligtvis vara lyhörda för våra krav. Det handlar om en jämställdhetsfråga i allra högsta grad och även en fråga om den goda välfärden, en samhällsfråga helt enkelt, säger Zara Leghissa.
Under tisdagen träffades förbundsordförandena inom LO, TCO och SACO vid en gemensam kongress för att bland annat diskutera löneskillnaderna mellan män och kvinnor.
Enligt Kommunals ordförande Anneli Nordström är det hög tid att ändra den nuvarande modellen och ge de kvinnodominerade arbetaryrkena högre procentökning än de mansdominerade yrkesgrupperna.
Men från det mansdominerade facket Metall låter det annorlunda. Där har ordförande Anders Ferbe varnat för en sådan utveckling.
– Jag tycker det är oansvarigt och verkligen att leka med elden att tro att vi som finns inom industrin ska acceptera att andra använder oss som trampolin för att lyfta sina löner, säger han i en intervju med Sveriges Radio.
Men Annelie Nordström på Kommunal menar att arbetet med att lappa ihop löneskillnaderna måste börja nu och pekar på att det skiljer 2 800 kronor mellan en heltidsanställd undersköterska och en heltidsanställd bilmekaniker.