Nyheten om att Kobane nu är befriat har spridits fort i mederna.
Den intensiva striden om staden Kobane i nordöstra Syrien, har pågått sedan september förra året då terrororganisationen Islamiska staten, IS, lyckades ta kontroll över stora delar av staden.
De kurdiska självförsvarsstyrkorna YPG och YPJ tvingades länge kämpa i kraftigt materiellt underläge. Men i december kom vändningen då IS-soldaterna började trängas tillbaka från strategiskt viktiga positioner inne i den sönderbombade staden vid den syriska-turkiska gränsen.
Samtidigt genomfördes också sporadiska flygangrepp ledda av USA mot IS strax utanför staden och tung militär utrustning förstördes.
Omkring 200 000 människor har tvingats fly området sedan de första IS-attackerna för drygt ett år sedan. De lever nu utspridda i väldiga flyktingläger på den turkiska sidan gränsen där de på håll kunnat följa striderna. I början av veckan kom dock rapporter om att de sista gatorna tagits tillbaka av de kurdiska självförsvarsstyrkorna.
– I dag har Kobane blivit befriat och rensats från terrorister och IS. Kobane blev deras grav, sade de kurdiska styrkornas talesperson Bakr Hadj Issa till Svt i måndags kväll.
När Arbetaren når frilansjournalisten Joakim Medin, som länge vistats i och rapporterat från Kobane, är han hemma i Sverige sedan några veckor, men följer noggrant händelseutvecklingen i området.
– En av mina kontakter som var med och stred om de sista gatorna var lyrisk när jag talade med honom, säger Joakim Medin.
Kobane har de senaste åren kommit att spela en viktig roll för den kurdiska befrielsekampen och fungerat som knutpunkt för det autonoma samhälle som byggts upp i Rojava-området i norra Syrien. Oron har därför varit stor över vad som skulle hända om IS lyckades ta kontroll över hela staden.
Samtidigt har ilskan mot omvärlden, inte minst Turkiet, varit stor. Kurderna har till största del fått kämpa ensamma med betydligt sämre vapen. Många menar att de USA-ledda bombningarna endast varit ett spel för galleriet.
Turkiet har i rädsla för ökad kurdisk självständighet stängt gränserna över till Kobane och inte låtit några kurdiska soldater ta sig till staden för att bekämpa IS. Det samtidigt som turkisk militär har gått hårt åt kurdiska områden i det egna landet.
Turkiet har i stället beskyllts av många kurder för att i hemlighet stöda IS-terroristerna.
– Omvärlden har haft en väldigt låg profil i kampen mot IS. Den har ständigt visat sin avsky mot terrororganisationen, men inte gjort mycket i praktiken. Kurderna har i princip lämnats helt själva och fått kämpa med omoderna vapen och knappt några som helst förnödenheter, säger den svenskkurdiske debattören Yekbun Alp till Arbetaren.
Yekbun Alp har släktingar som stridit inne i Kobane. Hon berättar att staden kan betraktas som befriad, men att strider fortfarande pågår i byarna runt om där det fortfarande finns IS-soldater. Både hon och Joakim Medin konstaterar att det nu krävs omfattande insatser från omvärlden för att hjälpa befolkningen.
– För att alla som flytt ska kunna återvända krävs tillgång till vatten, mat, elektricitet, diesel och tält, bland annat. Och för att det ska kunna fraktas till staden behövs att Turkiet visar sig samarbetsvilligt. Omvärlden måste sätta ordentlig press, säger Joakim Medin.
Yekpun Alp berättar att det finns en oro för att IS ska samla kraft och attackera staden på nytt.
– Det är därför som YPG och YPJ fortsätter att attackera IS långt utanför Kobane, säger hon.
Det råder fortfarande osäkerhet kring om IS är i färd med att dra sig tillbaka från de många byarna utanför Kobane där de fortfarande opererar.
– Vi rör oss försiktigt framåt eftersom de kan ha minerat vägen efter sig, säger en talesperson för de kurdiska självförsvarsstyrkorna till nyhetsbyrån Reuters apropå de fortsatta befrielsestriderna i regionen.