Virussjukdomen mässling har förblivit en av de största dödsorsakerna för små barn i världen. 145 000 dog i mässling under 2013, de flesta av dem var barn under fem år. Det visar siffror från WHO.
Samtidigt har antalet som avlider i mässling minskat kraftigt mellan år 2000 och 2013. WHO beräknar att satsningar på vaccinationer under denna period har räddat livet på hela 15,6 miljoner människor i världen.
Jos Vandelaer, chef för vaccinationsfrågor vid FN:s barnfond Unicef, säger att de barn som löper störst risk att inte bli vaccinerade mot mässling samtidigt tillhör de grupper i världen som lever i störst utsatthet – exempelvis minoritetsgrupper eller flyktingar i tillfälliga läger.
– Det handlar om barn som inte har tillgång till sjukvård, till rent vatten, till att kunna tvätta sig eller gå i skolan. De riskerar dubbla olyckor – om de inte vaccineras och blir sjuka löper de dessutom en större risk att inte få vård, säger han.
Nyligen drabbades USA av ett utbrott av mässling. Enligt Jos Vandelaer visar detta på skillnaderna mellan rika och fattiga länder när det gäller att få ut budskapet om hur viktigt det är att människor blir vaccinerade.
– I länder där fler insjuknar och där dödligheten är högre ser människor ofta i sitt dagliga liv hur viktiga vaccinationerna är. Där mässling är vanlig förstår människor att vaccinationerna skyddar barnen, säger han.
Jos Vandelaer menar att motsatsen kan gälla i länder där sjukdomen inte är lika vanligt förekommande – att människor inte längre ser nyttan med vaccinet.
– Vi har även sett i USA och i vissa europeiska länder att det ofta är högutbildade personer som har invändningar mot vaccinationer. Men då handlar det inte om att vara oinformerad, utan om att vara felinformerad, säger han.
Samtidigt påpekar Jos Vandelaer att det är viktigt att prata om vad han kallar ”flockimmunitet”.
Med detta menas att det inom alla samhällen alltid finns en mindre grupp personer som inte kan bli vaccinerade – däribland de allra minsta barnen eller barn vars immunsystem är försvagade av andra sjukdomar. Dessa barn kan dock genom flockimmunitet skyddas från sjukdomar som kan förhindras genom vaccinationer.
– Om man når över en viss gräns med hjälp av vaccinationer så blir tillräckligt många barn skyddade, vilket gör det svårt för viruset att nå det fåtal barn som inte är skyddade. När det finns väldigt få ovaccinerade barn blir dessa faktiskt skyddade av barnen omkring dem. Av det skälet är vaccinationerna viktiga, inte bara för att skydda individer, utan även gruppen.
Världens fattigaste länder kan köpa in vaccinationer genom vaccinationsalliansen Gavi, där bland andra Unicef ingår, till kraftigt rabatterade priser.
Samtidigt bor många av världens fattigaste numera i länder som tillhör medelinkomstgruppen. I dessa länder köper staterna vanligtvis in vaccinerna själva, direkt från leverantörerna.
Det är en marknad där leverantörerna sällan offentliggör vilka priser de tar ut.
Kate Elder vid Läkare utan gränser, MSF, säger att regeringar från medelinkomstländer ständigt beklagar sig över de höga priserna.
Hon berättar att hennes organisation försökt få fram uppgifter från läkemedelsleverantörerna om deras prissättning, men utan att lyckas. MSF menar att priserna på vaccinerna borde offentliggöras, för att garantera att bolagen tar hänsyn till olika länders ekonomiska situation när de sätter sina priser.
Unicef och USA:s regering offentliggör hur mycket de betalar för vaccinerna, men detta tillhör undantagen.
Enligt Kate Elder skulle en ökad insyn kring prissättningen göra det möjligt för skattebetalarna i de givarländer som ger stöd till Gavi, samt de medelinkomstländer som köper in vaccin direkt från leverantörerna, att få en mer korrekt uppfattning om kostnaderna.