(För fotografinformation, se botten av sidan.)
Amineh Kakabaveh, vänsterpartist och grundare av feministiska föreningen Varken hora eller kuvad.
Vilken fråga skulle du vilja lyfta den 8 mars?
– Det viktigaste är internationell solidaritet. Det finns inte bara en fråga att lyfta utan flera – som aborträtten och det sexuella våldet, men också det militära våld mot kvinnor som pågår i många länder som Syrien, Nigeria och Sudan. Kvinnors kroppar blir slagträn för regimer, religioner och krig. Vi ska inte glömma att det är just solidariteten med våra medsystrar som betonades av socialistiska kvinnor i USA vid förra sekelskiftet. Det finns stora förväntningar på oss som kan att öppna munnen och ge de kvinnor röst som inte kan.
Vad har dagen för funktion i dag?
– Det sker en backlash för feministiska frågor vilken hänger ihop med ökad repression i stora delar av världen. Mycket av det vi kämpat för är i fara. Därför behövs en dag som uppmärksammar detta, som påminner om att förtrycken finns kvar.
Aleksa Lundberg, skådespelare och journalist.
Vilken fråga skulle du vilja lyfta den 8 mars?
– Jag vill lyfta transfeminismen, inkluderingen av transpersoner och att vi kommer ihåg transperspektivet när vi analyserar ojämlikheter. Det är en viktig del i förtryckspusslet. Patriarkatet utgår från två kön som är olika och har olika uppgifter och det går igen på arbetsmarknad och i andra sammanhang. Det är därför transpersoner är ett sådant hot mot patriarkatet. Om man inte kan se på en person mellan benen hur den kan förväntas uppträda, då blir det tydligt att patriarkatet är uppbyggt av falska fantasier.
Vad har dagen för funktion i dag?
– 8 mars spelar en större roll än någonsin i och med att fler och fler får upp ögonen för feministiska frågor. Det har varit ett enormt uppsving i och med Feministiskt initiativ och transfeminismen har också satts på kartan det senaste året.
Ella Carlquist, redaktör för fångkampstidningen Filen.
Vilken fråga skulle du vilja lyfta den 8 mars?
– Jag tycker man ska gå till roten med problemet och jag tror att roten har mycket att göra med sex. Kvinnoförtrycket utgår så mycket ifrån att kvinnor sexualiseras och berövas sin egen sexualitet. Därför vill jag lyfta samtyckeslagen. Den är ett sätt att komma runt det och signalera att det inte är ok att tjata sönder en full tjej tills hon tänker ”skit samma jag vill bara sova”. Men egentligen borde man börja mycket tidigare. Ungdomar borde lära sig mer om sin egen sexualitet så att deras första kontakt med sex inte är porren. Man borde dela ut sexleksaker när man börjar sjuan. Om unga tjejer lärde känna sin egen sexualitet skulle de inte acceptera så mycket skit.
Vad har dagen för funktion i dag?
– 8 mars är en bra dag att lyfta detta på.
Filippa Bergström, medlem av SAC Syndikalisternas kvinnokommitté.
Vilken fråga skulle du vilja lyfta den 8 mars?
– Det är bisarrt att lönegapet mellan kvinnor och män varit så pass stillastående sedan hundra år tillbaka. Överlag växer också inkomstskillnaderna i Sverige. Många av de kvinnodominerade yrkena har den sämsta löneutvecklingen. Så länge vi lever i ett patriarkalt samhälle kommer man värdera kvinnor och mäns yrken olika. Facklig aktivitet är en strategi för att råda bot på situationen. Med ökad facklig organisering tydliggörs ojämlikheten. Förhoppningsvis vågar man sedan ta den striden med arbetsköparna.
Vad har dagen för funktion i dag?
– Jag tycker att dagen fyller en funktion genom att vara en dag att lyfta hur för jävligt vissa saker ser ut, men också genom att vara en peppande dag. Egentligen önskar jag att behovet av en sådan dag inte fanns.
Mireya Echeverría Quezada, chefredaktör för den feministiska tidskriften Bang.
Vilken fråga skulle du vilja lyfta den 8 mars?
– Jag skulle vilja att feminister hade en tydligare och bättre klassanalys.
– Alla feminister har inte samma intressen. Jag skulle önska att feminismen tog sig an en ny ekonomisk lösning och inte förespråkade kapitalism med mänskligt ansikte. Men det finns fler aspekter än bara kön. Statistiskt är svarta män mer diskriminerade än vita kvinnor på arbetsmarknanden. Sådana frågor bör feminismen också lyfta. Ojämlikheten påverkar också transpersoner och feminister som rasifieras.
Vad har dagen för funktion i dag?
– Dagar kan påminna oss om vad som har gjorts och vad som inte bör tas för givet. Men det ”internationella” i kvinnodagen är rätt försvunnet. I dag visionerar vi inte lika mycket över nationsgränserna.
Karin Svensson, ordförande för Roks – Riksorganisationen för kvinnojourer och tjejjourer i Sverige.
Vilken fråga skulle du vilja lyfta den 8 mars?
– Eliminering av mäns våld mot kvinnor, tjejer och barn är den allra viktigaste frågan att lyfta. Det är ju också det vi i Roks arbetar med dagligen. Det är ett gigantiskt samhällsproblem som måste synliggöras ännu mer. Den viktigaste kampen är den om resurser.
– När det gäller vår verksamhet är det resurser och självständigheten för kvinno- och tjejjourerna. Men det gäller också resurser för kvinnors organisering så att vi kan fortsätta lyfta frågan om kvinnors rättigheter.
Vad har dagen för funktion i dag?
– Jag tycker att Internationella kvinnodagen är en viktig dag att både uppmärksamma kvinnors rättigheter och arbetet för kvinnors rättigheter. Men jag vill ändå poängtera att det är viktigt att arbeta med frågan året runt, inte bara en dag om året.
Fotografer till bilderna ovan:
Henrik Montgomery/TT (Amineh Kakabaveh)
Nino Ramsby (Aleksa Lundberg)
Jonas Klinteberg (Ella Carlquist)
Jan-Åke Eriksson (Filippa Bergström)
Camila Rojas (Mireya Echeverría Quezada)
Frida Ekman (Karin Svensson)