En ny rapport från organisationen HelpAge India, som arbetar för äldres rättigheter, visar att varannan indier som är över 60 år gammal utsätts för olika former av övergrepp, och att det är ett fenomen som förekommer inom alla socialgrupper och i alla delar av landet.
Enligt studien ”State of the Elderly in India 2014” utsätts en av fem seniorer för fysiska eller psykiska övergrepp nästan dagligen, en tredjedel ungefär en gång i veckan, och en femtedel någon gång i månaden. Den främsta orsaken är att en äldre person betraktas som en ekonomisk börda för resten av familjen.
Sociologer menar att det skett en förändring i det indiska samhället, och att äldre som tidigare hade en hög status numera betraktas på ett annat sätt.
– Det handlar om snabbt förändrade livsstilar och värderingar, om ett arbetsliv som ställer höga krav, om inflyttningen till städerna, om ett skifte i familjestrukturerna och förändrade prioriteringar. Allt har bidragit till denna oönskade situation, säger Veena Purohit, som är professor i sociologi vid Jawaharlal Nehru-universitetet i New Delhi.
Indien och dess befolkning på 1,25 miljarder invånare har under de senaste 50 åren upplevt en snabbt förändrad befolkningssammansättning. Under denna period har antalet personer som är över 60 år gamla nästan tredubblats, enligt den officiella statistiken.
Och utvecklingen kommer att fortsätta. Experter menar att de äldre indierna kommer att utgöra drygt 11 procent av befolkningen år 2025, jämfört med de 7,5 procent de utgör i dag.
FN-organet UNPD bedömer att det år 2050 kommer att finnas 324 miljoner indier som är över 60 år gamla – en större befolkningsgrupp än hela invånarantalet i USA.
Den åldersgrupp som växer allra snabbast är enligt HelpAge India de som är över 80 år gamla. Att så många blir äldre hänger samman med den snabbt stigande medellivslängden i landet, från 40 år på 1960-talet, till drygt 68 år i dag.
Anurgraha, en organisation som arbetar för de äldres rättigheter, menar att samhället inte har hunnit med och att det saknas både vård och tjänster som den åldrande befolkningen är i behov av.
– Det råder stor brist på geriatrisk vård samt på den service som behövs, säger Aabha Choudhury, ordförande för organisationen.
Medan Indien har upplevt en snabb ekonomisk utveckling så tvingas en majoritet av pensionärerna att leva i fattigdom. Mindre är 11 procent har någon form av pension, och få har några pengar sparade.
Enligt UNDP är en fjärdedel av landets seniorer underviktiga, och nästan en tredjedel är drabbade av högt blodtryck. På grund av sin ekonomiska situation tvingas många äldre att fortsätta jobba, och det är särskilt förekommande på landsbygden.
Samtidigt menar många äldre att den indiska staten satsar stort på de unga, med förhoppningen att de ska kunna bidra till landets ekonomi, medan de äldre hamnar allt mer på efterkälken.
Som exempel pekar kritiker på att den majoritet av äldre människor som tvingas leva under fattigdomsgränsen bara erbjuds ett bidrag på motsvarande 40 kronor i månaden av staten.
Vinod Kumar, som är medlem av en grupp som bildats av Indiens nationella människorättskommission för att se över äldrefrågor, menar att det skulle behöva tillsättas en kommission med ansvar för att skydda de äldres rättigheter.
Detta förslag har lagts fram i det indiska parlamentet, men något beslut har ännu inte tagits.
– Kommissionen skulle ansvara för att granska frågor där seniorers rättigheter kränks och få till uppgift att lägga fram rekommendationer till berörda myndigheter, säger Vinod Kumar.
År 2007 införde den indiska regeringen en lag som innebar att barn och nära anhöriga blev juridiskt ansvariga för att se till att äldre familjepersoner får sin välfärd tillgodosedd.
De flesta bedömare menar dock att framtidens problematik knappast kan lösas med den typen av lagar.