Under rubriken ”Vill du få kraft att göra skillnad?” söker nu fackförbundet Unionen blivande anställda som ska förmedla fackets ideologi och värva medlemmar. Men i stället för att anställa dessa direkt anställs de via bemanningsföretaget Academic Work.
– Majoriteten är anställda direkt av oss. För tillfället har vi inte ett ekonomiskt beslut som gör att vi kan erbjuda tillsvidareanställningar i den här verksamheten. Genom ett bemanningsföretag kan de få en tillsvidareanställning i botten, säger Fredrik Nilsson, marknadschef på Unionen.
Framgång, trygghet och glädje är Unionens vision för det svenska arbetslivet. Enligt Fredrik Nilsson ska begreppet trygghet utläsas som att vara trygg med sin kompetens, men också att vara trygg i sin anställning. Att några av de som ska förmedla denna ideologi är anställda via bemanningsföretag är inget som han ser någon motsättning i.
– Det finns bra bemanningsföretag och det är dem vi väljer att samarbeta med. Bemanningsföretagen finns och vi gör vad vi kan för att även bemanningsföretagen ska ha schysta villkor, till exempel genom att teckna kollektivavtal, säger han.
Unionen har också sedan många år kollektivavtal med Academic Work, men någon klubb finns det inte på bemanningsföretaget. Enligt Doris Perrolf, arbetsplatsombud för Unionen på Academic Work i Stockholm, beror det på att facket haft för få medlemmar på arbetsplatsen. Intresset för Unionen har enligt henne varit svalt. Själv ser hon inga problem med att facket hyr in från bemanningsföretag.
– Det kanske låter konstigt, men jag tycker inte att det är så konstigt i praktiken. Gör man ett bra jobb kan man ju kanske bli överrekryterad till Unionen sedan, säger hon.
Men alla medlemmar är inte lika positivt inställda till tilltaget. Anders Knutsson arbetar som copywriter på ett företag i Stockholm. Han tycker att fackförbundet agerar som om de vore vilket företag som helst, inte som en facklig part på arbetsmarknaden.
– Som medlem känner jag att de borde uppfatta sig själva som en part på arbetsmarknaden som värnar om arbetstagarnas bästa och inte plockar in folk från bemanningsföreteg för att hålla konstnaderna nere. De borde i stället anställa folk direkt, säger han.
Anders Knutsson köper inte heller marknadschefens argument att de anställda får en säkrare anställning som tillsvidareanställda på Academic Work. Han tycker inte heller att det går att skylla på ekonomin.
– Det blir absurt när Unionen säger att de inte har budget och i stället låter de bemanningsanställda betala med sina lägre löner. Solidariteten som en fackförening ska stå för har ju spolats ut helt och hållet från organisationen, säger han.
Det är inte första gången som Unionen rekryterar personal via Academic Work, de har också en egen avdelning på bemanningsföretagets websida. Vid flera tidigare tillfällen har de hyrt in medlemsvärvare, eller ”innesäljare” som fackförbundet kallar dem. Men förbundet har även bemannat sin fackliga rådgivningstelefon och söker just nu även bemanningschef via Academic work.
Tommy Tillgren är första vice ordförande på fackförbundet Handels. Han tycker att idén att låta bemanningsanställda sköta den fackliga agitationen strider emot den fackliga tanken.
– Vi skulle aldrig göra det. För oss är det oerhört viktigt för fackförbundets trovärdighet. Men Unionen är uppbyggt mer som en företagsstruktur, det märks ju inte minst på deras titlar, säger han.
Unionen är också sjunde största aktieägare i bemanningsföretaget Proffice. Just nu driver Handels en rättstvist mot företaget för att ha sparkat deras klubbordförande. Klubben anklagar också företaget för att konsekvent ha vägrat att förhandla.
– Det hade ju känts bättre om Unionen inte varit ägare till bemanningsföretaget. Jag förmodar att de nu känner till det här så jag utgår ifrån att de följer det noggrant från ägarsidan, säger Tommy Tillgren.
Unionens presschef Louise Gerdemo Holmgren vill dock inte svara på om de följer fallet särskilt. I stället hänvisar hon bara till att förbundet anlitar ett bolag som fortlöpande granskar att Unionens investering inte strider mot fackets etikpolicy. Hon vill inte heller svara på om Unionen omprövar sitt innehav.
– Vi redovisar vårt kapitalinnehav en gång om året på våren. Då kan man konstatera om vi har förändrat vårt innehav, säger hon.
Enligt Proffice senaste årsredovisning hade den sista december förra året ännu ingen förändring skett i Unionens andel Profficeaktier.