Flera kommuner funderar nu över att införa den så kallade ”vita jobb-modellen”, enligt vilken kommunen låter facket kontrollera att anlitade företag har villkor och löner på kollektivavtalsnivå.
I Malmö stad har modellen varit på plats sedan årskiftet. Men Malmömoderaterna och Svenskt Näringsliv är fast beslutna om att stoppa projektet. Arbetsköparorganisationen har därför anmält kommunen till Konkurrensverket.
– Jag tror att man helt enkelt är rädd. Rädd för vad kontrollen ska medföra och vad som kommer fram om man lyfter på mattan. Rädd för att modellen nu ska sprida sig över landet, säger Andreas Schönström, socialdemokratiskt kommunalråd i Malmö, till Arbetaren.
Efter att ha provat modellen under förra året införde Malmö stad vid årskiftet kravet att alla företag som kommunen anlitar ska garantera löner och villkor på kollektivavtalsnivå.
Fackliga ombudsmän inom respektive bransch ges sedan uppdraget att som konsulter genomföra kontroller att dessa villkor verkligen stämmer. De har också fullmakt från Malmö stad att begära ut ekonomisk redovisning för att kommunen ska kunna kontrollera att företaget betalar skatter och avgifter.
För närvarande upphandlas 15 tjänster av kommunen, som alla omfattas av kontrollen.
– Vi kräver lägsta ingångslön enligt kollektivavtal och att man får övertidsersättning. Att det ska gälla alla som jobbar på arbetsplater upphandlade av Malmö stad. Men den dagen vi får rätt att kräva kollektivavtal lägger vi ned ”vita jobb”, säger Andreas Schönström.
Modellen utarbetades redan 2005 av Stockholms stad tillsammans med ett antal LO-förbund som ett sätt för kommunen att kunna ställa sociala krav utan att bryta mot lagen om offentlig upphandling, LOU, som tvingar kommunen att alltid ta det billigaste anbudet. Enligt EU-regler får kommuner inte heller kräva kollektivavtal.
Modellen prövades också vid ett fåtal upphandlingar 2006, men när högeralliansen tillträdde samma år satte den stopp för projektet. Nu arbetar den nya rödgrönrosa majoriteten i Stockholms stad på att återinföra ”vita jobb”, något som fått inte bara arbetsköparna, utan även Moderaterna i Malmö att se rött.
– Det grundar sig i en föraktfull inställning till företagen. Fackombudsmän ska inte gå in och rota i företagares byrålådor, det kan uppfattas som obehagligt. Men framför allt rubbar det balansen mellan parterna när facket bedriver myndighetsarbete, säger Torbjörn Tegnhammar, oppositionsråd i Malmö.
Enligt oppositionsrådet ger modellen facket alltför stor makt på bekostnad av arbetsköparsidan. Det är även en kritik som Svenskt Näringsliv skriver under på. De anser också att det bryter mot LOU, vilket är anledningen till att de anmält Malmö stad till konkurrensverket.
Men Andreas Schönström tillbakavisar argumentet att kommunen låter facket agera myndighet. De fackförbundsmedlemmar som anlitas som konsulter har enbart uppdraget att samla in information och har sedan tystnadsplikt, även inför sina egna fackliga organisationer.
Dessutom, säger han, har Svenskt Näringsliv bjudits in att delta, men tackat nej.
– Svenskt Näringsliv tackade nej, men facken tackade ja. Det handlar om att samarbeta med en part som har den kompetens som behövs. I slutändan är det alltid kommunen som tar besluten, inte konsulten som utför kontrollen. De får bara samla in information, säger han.
Men Birgitta Laurent, jurist på Svenskt Näringsliv med ansvar för konkurrens- och upphandlingsfrågor, säger sig inte känna till något riktigt erbjudande om att delta.
– Jag satt på ett möte med Andreas Schönström och vid det mötet säger han: ”Då kanske ni kan ta hand om kontrollen?”. Det är det enda erbjudandet och det tog jag som ett skämt, säger hon.
Men enligt Sofie Rehnström, jurist på LO, tillfrågades även arbetsköparorganisationen när modellen skulle införas 2005, även vid det tillfället tackade de nej.
– Det känner jag inte till. Jag jobbade inte med de här frågorna för tio år sedan. Det är ju ganska länge sedan också. Jag har inte träffat någon från LO, säger Birgitta Laurent.
Andreas Schönström understryker att erbjudandet om Svenskt Näringslivs deltagande står kvar.
– Det är tråkigt att de uppfattade det som ett skämt. Vill de vara med får de hemskt gärna vara det, erbjudandet står kvar. Är det så att de nu omprövat det får de gärna ta kontakt med mig igen, säger han.
Birgitta Laurent vill dock ännu inte svara på om det är något arbetsköparorganisationen kommer att göra.
– Vi måste i alla fall reda ut om frågan har ställts, säger hon.
Enligt Socialdemokraterna i Stockholms stad ska Svenskt Näringsliv, i samma stund som denna tidning går till tryck, ha tagit initativ till ett möte för att diskutera modellen.