Tidigare i veckan berättade polisens områdeschef i norra Gävleborg, Lars Fredin, om en campingplats utanför Söderhamn där 150 EU-migranter omsätter omkring tio miljoner kronor om året på organiserat tiggeri.
Tidningen Hela Hälsingland slog på stortrumman och nyheten spreds snabbt via sociala medier och plockades även upp av bland andra Expressen och ledande politiker inom Sverigedemokraterna och Moderaterna. Problemet var bara att uppgifterna inte stämde och polisen tvingades därför backa.
Trots detta fortsätter den ursprungliga artikeln att spridas på nätet. Händelsen är bara en av många den senaste tiden där polisens agerande möter stark kritik.
– Det handlar om hur media jobbar med att leta fram nyheter. Och inom polisen försöker man naturligtvis kontrollera informationsflödet. Problemet är bara att poliser oftast inte vet ett dugg om forskning men är jäkligt bra på det här med att tycka.
Det säger Robert Andersson, docent i kriminologi och lektor vid polisutbildningen i Växjö. Enligt honom är det märkligt att polisen fortfarande tycks ha sådant högt förtroende bland allmänheten och han tycker att det saknas en ordentlig debatt om dess roll i samhället.
– Det är ytterst sällan som man diskuterar det här med ett statligt våldsmonopol och polisens sätt att jobba. Tittar man på vilken typ av brottslighet de oftast arbetar med riktar de sig främst mot unga män i socialt utsatta områden. Den moderna polisens uppkomst är ju relaterad till arbetarrörelsens framväxt för att kontrollera social oro, säger Robert Andersson.
När det gäller en annan av veckans mer uppmärksammade polishändelser, nämligen den där en insatspolis fångats på bild med texten ”Jiddrar du så dör du” på tröjärmen, suckar Robert Andersson och säger att det bara är en i raden av dåliga händelser den senaste tiden.
Ett annat omdiskuterat fall inträffade i mars tidigare i år då en 55-årig man plockades upp av polisen i centrala Stockholm sedan han misstänkts för att ha köpt droger. Mannen förhördes och avlägsnades sedan från polisstationen då en patrull körde honom till Skogskyrkogården strax söder om staden. Kort därefter hittades 55-åringen livlös på gatan av en förbipasserande privatperson. Rapporter från polisens ledningscentral visade att patrullen som avlägsnade mannen sade att han spelade livlös och att det inte var någon fara med honom. Händelsen utreddes, men ingen har än så länge fällts för någon form av tjänstefel.
Ytterligare två incidenter på senaste tiden som snabbt tystats ned av polisen själva är då en civil polisbil på Valborgsmässoafton kör rakt in i en stor folkmassa på Medborgarplatsen i Stockholm samt när en Säpo-vakt kör in i en privatpersons bil i centrala Stockholm och sedan beter sig aggressivt. Båda händelserna fångades på film av vittnen och inblandade och tack vare sociala medier har fallen fått stor spridning bland såväl allmänhet som i större medier.
I nuläget är samtliga poliser kvar i tjänst.
Exemplen är bara ett fåtal av flera där polisers agerande dokumenterats. Men trots det är sannolikheten liten att något kommer att förändras, menar Robert Andersson.
– Det här är en organisation som är väldigt ovillig till insyn. Det är klart att det då blir jobbigt när medborgarna enkelt kan hota den inställningen och potentiellt kan bidra till att flytta makten något. Men vad det egentligen leder till har jag svårt att se, det är nämligen orimligt att tro att domstolar i dag skulle börja döma poliser som begår fel i någon större omfattning, säger han.