Både LO och TCO var 1993 motståndare till att avskaffa förbudet mot bemanningsföretag. Men i dag är attityderna från fackförbundsledningarna en annan. I Arbetarens enkät ansåg bara lite över en femtedel att bemanningsföretag var något negativt för svensk arbetsmarknad. Hos TCO är det i dag bara två förbund av 14 som står fast vid åsikten.
– Jag tror att i takt med att något blir mer etablerat så förändras inställningen. Det är ett större steg att ta bort något som finns än att införa något. Vi har med hjälp av den svenska modellen försökt stärka upp villkoren, säger Samuel Engblom, samhällspolitisk chef på TCO.
Även om majoriteten av förbundsledningarna i de båda fackliga centralorganisationerna svarade att bemanningsföretagen både kan vara negativa och positiva för arbetsmarknaden, kan man ändå urskilja en gradskillnad. Fyra förbund var helt negativa till bemanningsföretagen på LO-sidan, medan enbart två TCO-förbund uppgav sig vara negativa. Medan inget av LO-förbunden kunde säga att inhyrningen var enbart positiv, uppgav var tredje TCO-förbund att bemanningsföretagen var positiva för svensk arbetsmarknad.
– LO-förbunden har väl mer negativa erfarenheter, inte kanske av att anlita själva utan ute på arbetsplatserna där medlemmarna finns. LO-förbunden har kanske tydligare fått känna på de negativa aspekterna av bemanningsföretagen, vilket uppenbart inte hindrar att de kan säga att de kan fylla en funktion vid toppar, säger Anders Kjellberg, professor i sociologi vid Lunds universitet.
Men bland LO-fackens medlemmar finns fortfarande en stark opinion som är ensidigt negativ till bemanningsföretagens roll på svensk arbetsmarknad. På flera av förbundens kongresser har det livligt diskuterats huruvida förbundet ska verka för att åter förbjuda uthyrning av personal.
Oftast har förbundsledningarna aktivt argumenterat mot ett förbud. Under förra årets kongresser motionerade flera avdelningar inom bland annat Byggnads och IF Metall om att verka för ett totalförbud, i samtliga fall uttalade sig förbundsstyrelserna emot ett förbud. IF Metalls Stockholmsavdelning krävde förbud på kongressen.
– Det har ju varit förbjudet i det här landet och skulle kunna bli det igen. Även om vi skriver ett jättebra avtal så kommer vi aldrig komma till att de inhyrda känner sig trygga nog att kunna kräva sin rätt och säga vad de tycker, säger Michael Gustafsson, vice ordförande i verkstadsklubben på Scania i Södertälje, som var förbundets representant vid kongressen.
De flesta förbundsledningar som i enkäten svarat att bemanningsföretag både är positiva och negativa för svensk arbetsmarknad har ändå varit starkt kritiska till hur företagen verkar i dag. Att de trots det inte vill kalla företagen negativa motiverar flera med att förbundet nu ändå har valt att organisera medlemmar och teckna avtal med branschen. Då kan man inte stämpla en hel bransch som negativ.
Men Michael Gustafsson tycker inte att argumentationen håller.
– Det är självklart rätt att göra det så bra som möjligt medan det finns inhyrda, samtidigt som man kan verka för att hitta andra lösningar. Det är så vi hanterar andra frågor som är sämre för våra medlemmar, som övertid till exempel, säger han.
Ett annat argument som framförs av flera fackförbund är att en tillsvidareanställning i ett bemanningsföretag är tryggare än en visstidsanställning. Men varken Michael Gustafsson eller André Börvall, bemanningsanställd och fackligt aktiv i Handels, köper det.
– Rent juridiskt stämmer det, men verkligheten är en annan. Min erfarenhet är att bemanningsföretagen i stället hänvisar till personlig arbetsbrist och säger upp trots tillsvidareanställning. Då är en visstidsanställning direkt tryggare, man vet i alla fall hur länge man får jobba, säger André Börvall.
Michael Gustafsson är kritisk till att fackförbunden själva nyttjar bemanningsföretag.
– Jag tycker att hela konceptet är bedrövligt. Vi ska inte hålla på med det som fackliga organisationer. Vi kan lösa flexibiliet på betydligt schystare sätt, säger han.
Men något trovärdighetsproblem anser inte Samuel Engblom på TCO att det egna användandet av bemanningsföretag leder till.
– Nej, vore vi emot bemanningsföretag skulle man kunna ha synpunkter. Men det är vi ju inte, säger han.