Mer än hälften av alla TCO- och LO-förbund har hyrt in personal från bemanningsföretag. Det visar Arbetarens granskning av fackförbundsledningarnas inställning till bemanningsföretag. Hela 75 procent kan tänka sig använda bemanningsföretag.
– Om man står för schysta avtal och kämpar för det, varför tar man då in avtalsdumpning? Det är för mig helt ofattbart. Det går emot det fackliga löftet. Man blir rent ut sagt förbannad, säger André Börvall, bemanningsanställd och fackligt aktiv i Handels.
I Arbetarens enkätundersökning har ledamöter i förbundsledningarna för samtliga 28 LO- och TCO-fackförbund fått svara på fyra frågor. 7 av de 13 LO-förbund som svarat uppger att de någon gång anlitat bemanningsföretag.
– Ja, vi har haft det någon gång på en vaktmästartjänst och när vi haft en långvarig sjukdom. Nu har vi ingen inhyrd som jobbar för oss, säger Markus Pettersson, förbundssekreterare för Transport.
Hos TCO är siffran aningen högre där har 9 av 14 förbund någon gång hyrt in personal.
– Ja, det händer som komplement, och oftast som början på en rekrytering till tillsvidareanställning, säger Mathias Åström, förhandlingschef på Lärarförbundet.
När förbudet mot uthyrning av personal avskaffades 1993 var både LO och TCO emot det, men undersökningen visar att den generella inställningen har förändrats över tid. I dag anser endast 6 av de 27 förbund som svarat att bemanningsföretag är något enbart negativt för svensk arbetsmarknad. Ett av dem är LO-förbundet Pappers.
– Det är negativt i allra högsta grad. De använder det som någon sorts jävla visstidsanställningar och bollar folk ut och in på företagen. Folk blir otrygga när de är på bemanningsföretag. Som fenomen handlar det om att ställa arbetare mot varandra. Det tycker vi inte om, säger Matts Jutterström, ordförande.
17 förbund svarar att uthyrningen är något både positivt och negativt. Hos TCO anser vart tredje förbund att bemanningsföretagen är positiva för arbetsmarknaden.
– Generellt är vi positiva till bemanningsföretatg. Vi ser att de har en plats på svensk arbetsmarknad, säger Anders Johansson, ordförande för TCO-förbundet Facket för försäkring och finans, FTF.
De flesta av de förbund som anlitat bemanningsföretag har uppgett att de tycker att bemanningsföretag är positiva eller delvis positiva. Men det finns även undantag.
LO-facken Byggnads och GS, samt TCO-facket Svenska Journalistförbundet, SJF, har anlitat bemanningsföretag, trots att de uppger att de är något negativt för arbetsmarknaden.
– Bemanningsföretagen har ju öppnat upp möjligheter som skapar en otryggare arbetsmarknad. Ur vårt perspektiv är det negativt. I en utopisk värld hade det kanske fungerat, säger Jonas Nordling, ordförande i SJF.
Har ni själva hyrt in personal från bemanningsföretag?
– Ja, jag tror att det har hänt vid något enskilt tillfälle. Vi har hyrt in personal till vår reception på kort sikt när det har funnits behov, säger han.
Många av de förbund som inte hyrt in personal säger sig inte ha avstått av någon ideologiskt anledning. Men för både LO-förbunden Fastighets och Pappers är det en principiell fråga.
– Nej, det gör vi inte, inte som Kommunal har hållit på med. Det skulle vi inte heller kunna göra. Anställer vi personal inom förbundet då blir de tillsvidareanställda, säger Matts Jutterström från Pappers.
Samtliga tillfrågade förbund har svarat på de fyra frågorna, via telefon eller mejl, förutom Kommunal. Trots upprepade förfrågningar under fem veckors tid har förbundet konsekvent tackat nej till deltagande i enkätundersökningen med hänvisning till att de inte har tid. De vill heller inte svara på vad som skiljer deras arbetsbörda från resten av de 27 förbundens.
– Eftersom vi redan valt att inte delta i enkäten så avböjer vi att svara på det, säger Helen Nordlund, pressekreterare på Kommunal.
Är det en kontroversiell fråga för Kommunal?
– Jag har redan gett vårt svar.