Valet i Turkiet har kantats av våldsamma attacker, arresteringar och anklagelser om valfusk. Senast förra fredagen utsattes ett HDP-möte i de östra delarna av landet för ett sprängattentat med flera döda och minst ett hundratal skadade.
Militären har också hotat att gripa utländska valobservatörer från bland annat Sverige. Svenska Vänsterpartiets Joel Nilsson som bevakade en vallokal i byn Elmali berättade för Svt:s Aktuellt att han och hans kollegor fick fem minuter på sig att lämna lokalen där de befann sig, annars ”skulle något hemskt hända”.
När rösterna slutligen var räknade visade det sig att det konservativa och marknadsliberala AKP som styrt landet i 13 år tappat stort jämfört med tidigare val, vilket är ett hårt slag mot den sittande och allt mer auktoritära president
Recep Tayyip Erdoğan och hans planer på en ny konstitution med kraftigt stärkt presidentmakt.
Därför tyder nu det mesta på några turbulenta veckor innan en eventuell ny regering kan presenteras och vissa bedömare menar att det lutar åt nyval. Men oavsett vad ser alltså president Erdoğan makt ut att bli rejält begränsad, och hans långtgående planer på en ny regeringsform verkar av allt att döma bli omkullkastade. Inte minst på grund av att det kurdvänliga vänsterpartiet HDP lyckades ta sig över den unikt höga 10-procentsspärren till parlamentet med sina 13 procent av rösterna, vilket innebär 80 av 550 mandat. Platser som kommer att användas för att blockera Erdoğan förslag om utökade maktbefogenheter.
– Trots alla orättvisor mot oppositionspartierna och alla olagligheter vi utsatts för så får vi inte ge upp, vi gör det här för våra barns och barnbarns skull, sade HDP:s ledare Selahattin Demirtas i ett uttalande på söndagskvällen där han också manade sina anhängare till lugn, trots de blodiga attackerna som partiet utsattes för under valkampanjen.
HDP har förutom många kurdiska röster även lyckats vinna besvikna tidigare AKP-anhängare till sig och partiet samlar en bred grupp väljare från den turkiska vänstern och från landets många hårt utsatta minoritetsgrupper. HDP har tillsammans med den övriga oppositionen sagt att de inte vill regera i en koalitionsregering tillsammans med AKP.
Därför tyder en del nu på att det kan bli omval, om ingen minoritetsregering bildas. Vid sidan av AKP gick nämligen det nationalistiska högerpartiet och kurdmotståndarna i MHP också kraftigt framåt och hamnade på 82 mandat. Partiet har tidigare gått till hårda attacker mot Erdoğan för regeringens förhandlingar med den kurdiska PKK-gerillan, vilket lär göra det svårt att ingå i en kommande regering tillsammans.
– Erdoğans målsättning att stärka sin presidentmakt ser för all framtid ut att vara över, säger Ingmar Karlsson som är Sveriges tidigare generalkonsul i Istanbul och expert på turkisk politik vid Institutionen för Mellanösternstudier vid Lunds universitet till Arbetaren.
Senast inom 45 dagar måste en regering presenteras och skulle omval hållas är Ingmar Karlsson säker på att HDP fortfarande skulle få de röster som krävs för att behålla sin nyvunna plats i parlamentet.
– De skulle absolut klara av att mobilisera igen. HDP ses av många som ett ungt och modernt parti, och de har stort stöd från inte bara den kurdiska befolkningen.
Att AKP gjorde ett så pass dåligt val beror enligt de flesta bedömare på den senaste tidens korruptionsskandaler och president Erdoğans allt större maktfullkomlighet, vilket bland annat lett till hårdare tag mot oppositionella och en allt mer inskränkt pressfrihet. Ekonomin och den höga ungdomsarbetslösheten i landet är också kraftigt bidragande orsaker som gjort att nya partier vinner mark. 30 procent av de under 30 år saknar för tillfället jobb. Dessutom har kriget i Syrien gjort läget allt mer oroligt i Turkiet. Landet anklagas av många för att inte ta tillräckligt stort avstånd från den islamistiska terrororganisationen IS och har tidigare vägrat hjälpa de kurder som slagits i gränsstaden Kobane bara någon kilometer från den turkiska gränsen.
Just nu pågår förhandlingar av allt att döma bakom kulisserna och läget i landet är spänt efter att valresultatet presenterades. Ingmar Karlsson utgår från att det kommer att hända saker inom AKP-partiets ledning.
– På det hela taget är valresultatet oerhört positivt och glädjande för Turkiet men det innebär inte på något sätt att demokratin nu är fast förankrad, säger Ingmar Karlsson.