Sedan nästan tre veckor har gruppen Högdalens vänner ockuperat ett hus i stadsdelen Högdalen i Stockholm. Enligt gruppen genomförs ockupationen i protest mot att Stockholms stad sålt fastigheten till bostadsbolaget Veidekke, som planerar bygga dyra bostadsrätter.
– Det är en bostadspolitisk fråga. Vi har öppnat upp dörrarna till det här huset för att kunna hålla en politisk diskussion om vad de som bor här vill ha i området. Många har uttryckt att de gärna ser bostäder, men inte bostadsrätter, säger Sarah Degerhammar från Högdalens vänner.
Enligt Högdalens vänner är både fastighetsförsäljningen och planerna på små bostadsrätter i tremiljonerklassen typexempel på så kallad gentrifiering. Genom att öka andelen bostadsrätter trängs grupper med lägre inkomster bort.
– Det är en gentrifieringsprocess och det känner folk igen. Däremot känner de inte igen sig i Veidekkes reklam om vilka som ska komma till det här nya kvarteret. De vet att det inte byggs för den socioekonomiska grupp som bor i Högdalens centrum, säger Sarah Degerhammar.
Av de nybyggnationer som påbörjades i Stockholm mellan 2013 och 2014 var, enligt Boverket, bara runt 40 procent hyresrätter. Hyresgästföreningens förbundsordförande Marie Linder delar Högdalens vänners oro inför det sjunkande antalet hyresrätter i förhållande till bostadsrätter i Stockholm.
– Man producerar inte tillräckligt med hyresrätter samtidigt som allmännyttan har sålt 27 000 bostäder sedan 2004. Gör man den här typen av förändringar har inte alla möjlighet att bo kvar i vissa områden, säger hon.
Hon delar också oron för att människor med lägre inkomster trängs längre och längre bort från stadskärnorna. Hon anser att kommunerna försitter möjigheten att förhindra ”den här typen av segregation”.
Även om Marie Linder säger sig inte vara fullt insatt i problematiken kring Högdalen tycker hon att det var synd att stadsdelen inte tog tillfället i akt att bygga hyresrätter på platsen.
– Det vore ju väldigt bra om man bygger hyresrätter så klart, säger hon.
Utöver att Högdalens vänner är kritiska till stadens agerande anser de att det är extra olyckligt att just bostadsbolaget Veidekke är de som nu låter bygga bostadsrätterna. Enligt ett uttalande från gruppen strävar bolaget efter marknadshyror och i längden ett avskaffande av hyresrätten.
– De har en tydlig ideologisk agenda. De vill bli av med hyresregeleringen och förespråkar införandet av den norska modellen, säger Klara Meijer, en av ockupanterna.
”Den norska modellen” kallar Veidekke sitt förslag på principer för svensk bostadsmarknad, som bolaget lanserade i Almedalen förra året. I rapporten ”Bostadsägarlandet” skriver de: ”Veidekke tillhör de som istället förespråkar en modell där det ”ägda” boendet, ofta tillämpat i kooperativa former, utgör basen.”
De föreslår i rapporten ”att en ny, sammanhållen, bostadspolitik framförallt bygger vidare på det faktum att ägda bostäder dels utgör merparten av all nyproduktion och dels utgör den största andelen av alla befintliga bostäder.” För att möjliggöra för ungdomar att köpa sin bostad föreslår bolaget att staten tillhandahåller ”startlån”. I rapporten skriver bolaget vidare att ett ökat bostadsägande möjliggör en större andrahandsuthyrningsmarknad ”inte minst lämplig för unga och studenter”.
Att Veidekke nu omvandlar en tidigare stadsägd förortsfastighet till bostadsrätter ser Högdalens vänner som ett led i denna långsiktiga vision.
Lennart Weiss är kommersiell direktör på Veidekke och den person som undertecknat de många debattartiklar som bolaget skrivit om införandet av den norska modellen. Han vill varken kommentera ockupationen eller projektet i Högdalen.
– Situationen är ganska infekterad. Det finns just nu inte förutsättningar för att föra ett rationellt
bostadspolitiskt samtal med ungdomarna, säger han.
Han säger till Arbetaren att bolaget inte förespråkar marknadshyror och inte heller avskaffandet av hyresrätten.