Det blev ett rungande nej i söndagens folkomröstning. Hela 60 procent gick på regeringspartiet Syrizas linje i hopp om att få ett slut på de tuffa sparprogram som långivarna i den så kallade trojkan ställt till den grekiska premiärministern Alexis Tsipras. Dagen efter valet avgick oväntat finansministern Yanis Varoufakis samtidigt som han nöjt meddelade att resultatet var ”ett stort ja till ett demokratiskt Europa”.
Yanis Varoufakis hade innan omröstningen sagt att han skulle avgå vid en eventuell ja-seger. Men många spekulerar nu om hans oväntade avgång beror på att underlätta de fortsatta förhandlingarna då han gjort sig extremt impopulär bland långivarna och kallat deras sparkrav för terrorism mot det grekiska folket. Till ny finansminister utsågs snabbt den tidigare biträdande utrikesministern Euklidis Tasakalotos och det blir därför han, tillsammans med Alexis Tsipras, som får den otacksamma uppgiften att förhandla fram nya alternativ för att rädda Grekland ur krisen.
Men samtidigt som EU-ledarna slet sitt hår och kritiserade det grekiska valresultatet så firades det på gatorna på många håll i landet. Arbetaren fanns på plats i staden Chora på ön Naxos och där var många lättade över nej-segern. Men det fanns också de som oroades över vad resultatet kan komma att innebära.
– Det är klart att jag är rädd, jag tror att vårt nej kommer få EU att se rött. Det blir nog ingen mer hjälp till Grekland, säger Eleni, som inte vill uppge sitt efternamn, och som just blivit av med sitt lärarjobb i huvudstaden Aten och därför nu börjat jobba på sin brors bageri på Naxos.
Hon var en av dem som, trots att hon inte tycker om de omfattande nedskärningarna som gjorts under den pågående krisen, röstade ja i söndags med motiveringen att hon inte ser något annat val än att gå med på de tuffa sparkraven från trojkan.
– Men jag blir väldigt upprörd över de som kallar oss lata. Min bror här, säger hon och pekar in mot bageriet, han arbetar tolv timmar om dagen.
Den grekiska regeringen måste nu presentera ett reformpaket som godkänns av långivarna Internationella valutafonden, Europeiska centralbanken och EU-kommissionen för att landet ska få nya nödlån och på söndag möts samtliga EU-länders ledare. Senast då är det tänkt att beslut ska fattas om fortsättningen. EU-kommissionen gick under onsdagen ut med informationen att flera olika planer finns för att hantera situationen beroende på utgången i samtalen mellan den grekiska regeringen och långivarna.
– Vi har förberett ett Grexit-scenario i detalj, ett humanitärt scenario och ett där Grekland är kvar i eurozonen, sade kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker under en pressträff i Strasbourg på onsdagsmorgonen.
Samtidigt förbereder sig bland annat Tyska Röda Korset för att skicka nödhjälp till Grekland. Flera banker håller fortfarande stängda och folk fortsätter att hamstra livsmedel, pengar och bensin i den allt mer akuta situationen. Den tyska nyhetsbyrån RND skriver även att tusentals grekiska familjer bett SOS barnbyar om hjälp att ta hand om deras barn då situationen för många nu är ohållbar.
Rapporter har de senaste åren kommit från sjukhus och vårdcentraler att personer dött till följd av att de inte längre har råd med medicin, och fattigdomen i landet breder snabbt ut sig.
Fortsatta sparprogram och neddragningar i den offentliga sektorn, med bland annat sänkta löner, ses därför av många greker som en omöjlighet.
– Jag röstade nej för barnens skull, för att det ska finnas en framtid för dem här, säger en kvinna som driver ett litet hotell på Naxos när Arbetaren träffar henne.