Arbetaren kunde redan i förra veckan berätta om det trettiotal barnfamiljer som hotades med vräkning sedan det kommunala bostadsbolaget Svenska Bostäder inlett en jätterenovering av 5 200 lägenheter i Järva-området. Efter flera protester och stor oro bland de drabbade lovade Svenska Bostäder att ingen skulle ställas på gatan. Men flera av familjerna har nu tvingats flytta hem till vänner för att få tak över huvudet och tillgång till fungerande kök. Andra har hänvisats till, och har i vissa fall redan flyttat in, på vandrarhem och små lägenhetshotell långt från barnens hemmiljö.
Situationen beskrivs som horribel och Jonas Hammarbäck från organisationen Ort till ort, som försöker hjälpa de utsatta familjerna, säger att de boende lurats av så väl bostadsbolaget som stadsdelsnämnden.
– De har garanterats att få vara kvar till hållbara lösningar presenteras. Men Svenska Bostäder har nu med hjälp av stadsdelsförvaltningen och socialtjänsten hotat med Kronofogden om de inte lämnar in sina nycklar.
Han beskriver de tillfälliga lägenhetshemmen i bland annat Södertälje och vid Bromma flygplats, som väldigt små. Många av familjerna är stora med flera barn och Jonas Hammarbäck säger att den boendemiljön knappast lämpar sig för småbarn.
– Det bor många missbrukare där och det är trångt, situationen är katastrofal.
Ort till ort jobbar med att få till möten med stadsdelsförvaltningen och bostadsbolaget för att lösa problemen så att de drabbade familjerna kan få bo kvar i området. I dag fredag hålls ytterligare en demonstration i Tensta för att protestera mot den uppkomna situationen.
Helen Larsson är kommunikatör på Svenska Bostäder i Järva-området och hon medger att situationen är allvarlig.
– Samhället har inte det nätverk som fanns förr. I dag hänger det mer på eget ansvar att ta tag i sin situation, men det här är naturligtvis en jättedålig situation.
Anser du att det är lämpligt att barnfamiljer, som bott på korttidskontrakt hos er i upp till fyra år, tvingas flytta in hos vänner eller till vandrarhem och lägenhetshotell?
– Frågar du mig privat så ser vi nog alla likadant på situationen, det är hemskt. Men det är ju så som det ser ut just nu…
Samtidigt renoverar ni 5 200 lägenheter, vilket gör att andra boende evakueras till de här lägenheterna. Kunde inte renoveringen av vissa fastigheter ha väntat?
– Situationen skulle inte förhindras för att vi väntade. Och de boende har ju vetat om det här i lång tid, men jag hoppas naturligtvis att vi hittar en lösning. Till sist beror det ju trots allt på den enorma bostadsbristen i Stockholm.
Enligt Svenska Bostäder är det fortfarande åtta familjer som inte lämnat in sina nycklar och som alltså bor kvar i sina lägenheter, trots hot om både Kronofogden och straffavgifter.
– Där vill vi naturligtvis inte hamna. Men en straffavgift kommer att skickas ut baserad på varje dag de bott i lägenheterna utan kontrakt, säger Helen Larsson.
Christina Heglert är stadsdelsdirektör i Spånga-Tensta, och hon säger till Arbetaren att stadsdelsförvaltningen erbjuder de drabbade familjerna ett möte där varje fall ska diskuteras individuellt för att på så viss försöka hitta nya tillfälliga boenden. Hon berättar också att hon tycker att samarbetet med Svenska Bostäder fungerar väldigt bra.
– Vi har en tak över huvudet-garanti och ingen barnfamilj ska behöva ställas på gatan, men sedan är det olyckligt att bostadssituationen i Stockholm ser ut som den gör.
Men är det lämpligt att flytta en stor barnfamilj till ett litet boende på ett lägenhetshotell?
– Vi kommer att ordna tillfälliga boenden till alla familjer med försörjningsstöd, och då är det den standarden som gäller. Sen är det så att det är var och ens eget ansvar att hitta nytt boende.
Vilket ansvar tar ni för de familjer som redan tvingats flytta in hos vänner sedan de fått sina kontrakt uppsagda?
– Jag kan inte svara för dem, vi tar hand om dem med försörjningsstöd.
Förstår du att folk är desperata?
– Absolut, det här är ingen situation man önskar någon. Det är naturligtvis jättetufft.