Människorättsorganisationen Amnesty International slår larm om att det polisiära våldet i Brasilien kan komma att öka inför att de olympiska sommarspelen ska gå av stapeln i landets näst största stad Rio de Janeiro om precis ett år, i augusti 2016.
I rapporten ”You killed my son: Killings by the military police in Rio de Janeiro” konstaterar Amnesty att minst 16 procent av samtliga mord som begåtts i staden under de senaste fem åren har utförts av poliser i tjänst.
– Rio de Janeiro är en tudelad stad. Å ena sidan finns glittret och glamouren som är till för att imponera på omvärlden, å andra sidan är staden märkt av repressiva polisinsatser som decimerar en hel generation. Brasiliens misslyckade strategi att hantera stadens högst verkliga drog- och våldsproblematik slår tillbaka hårt och lämnar efter sig ett spår av lidande och förödelse, säger Atila Roque, chef för Amnestys Brasilienavdelning, i ett pressmeddelande.
I sin utredning slår människorättsorganisationen fast att polisen i Rio de Janeiro regelbundet använt övervåld vid sina insatser i stadens kåkstäder, så kallade favelor. Den övervägande delen av de som dött till följd av polisvåld de senaste åren är unga, svarta män mellan 15 och 29 år.
– Den enorma fattigdomen som finns i kåkstäderna i kombination med att svarta diskrimineras kraftigt gör att de unga männen ofta hamnar i olika gäng, säger Vera Häggblom, vikarierande pressekreterare för Amnestys svenska sektion.
Rapporten lyfter fram flera fall av det intensiva våld som är vardagsmat i många favelor där tungt beväpnade kriminella gäng och paramilitär polis strider med ytterst liten hänsyn till civilas säkerhet.
Enligt Amnesty utreds de dödsfall som sker i samband med polisiära operationer i favelorna knappt. Ofta klassificeras dödsfallen som resultat av konfrontation, även när en sådan inte har skett.
Dessutom hävdas det i rapporten att brottsplatserna ofta manipuleras och att poliser fraktar bort offret eller placerar vapen eller andra ”bevis” intill den döda kroppen.
Ett av de fall som nämns i rapporten var dödsskjutningen 1996 av tvååriga Maicon under en sammandrabbning mellan polis och knarklangare. Maicons mor, Maria da Penha de Souza Silva, säger till nyhetsbyrån AFP att hon fortfarande väntar på att rättvisa ska skipas.
– Det finns en polis som erkänt att han öppnade eld, men han är inte dömd. Det var ett brott, det var en död, men ingen fällande dom, säger hon.
Amnesty menar att det behövs stora utbildningsinsatser i landets polisväsen och att staten ser till att de lagar som finns efterlevs.
– Polisstyrkan är extremt korrupt och kan i dagsläget komma undan med nästan vad som helst. Det finns en straffrihet som staten inte gör något åt. Den prioriterar i stället att få bukt med droger och då hamnar människorättsperspektivet i andra hand, säger Vera Häggblom.
Polisen i landet har ännu inte bemött innehållet i Amnestys rapport. Men till BBC Brasil uppger åklagarmyndigheten i Rio de Janeiro att 587 poliser åtalades mellan 2010 och 2015.
José Mariano Beltrame, ansvarig för säkerhetsfrågor i staden Rio de Janeiro, har öppet kritiserat rapporten.
– Jag anser att det är vårdslöst och orättvist att publicera en sådan här studie vid en tidpunkt då brottligheten minskar i Rio, säger han till CNN, och hävdar att även antalet polisrelaterade mord har sjunkit i de områden där polisen tagit över kontrollen från de kriminella gängen.
Men Atila Roque håller inte med om att det är rätt väg att gå.
– Polisens strategi när det handlar om insatser i favelorna kommer inte att lösa stadens säkerhetsproblem. Det enda som kan göra det är en samstämmig strategi för att att minska antalet mord och en garanti för att alla människorättskränkningar blir grundligt utredda och att de ansvariga ställs till svars, säger han i ett uttalande.
Amnesty vill nu att omvärlden, och inte minst Internationella olympiska kommittén, agerar för att få stopp på polisvåldet.
– IOK borde verkligen uttrycka att de är bekymrade över det här. Det finns dessutom en väldigt stor risk att våldet kommer att öka ännu mer ju närmare OS vi kommer, säger Vera Häggblom.
– Det är ingen som vill ha ett OS kantat av kriminalitet, men det måste även finnas en brottsbekämpning som håller sig inom lagens ramar.