I början av juli i år avskedades Reza Forghani från sitt arbete som busschaufför vid Råsta bussgarage utanför Stockholm. Reza Forghani har varit arbetsplatsens huvudskyddsombud, utsedd av fackförbundet Kommunal, och i sitt arbetsmiljöarbete gjort sig obekväm hos arbetsköparen.
Enligt bussföretaget Arriva är skälet till avskedet illojalitet och de anklagar honom för att ha skrivit falska rapporter om cheferna. Företaget har vägrat att uttala sig om ärendet i medierna, men har hävdat att de kommer att presentera närmare belägg för den påstådda illojaliteten längre fram.
Då de lokala förhandlingarna inte lett någonstans inleds nu centrala förhandlingar mellan Kommunal och Arriva.
– Det de anklagar honom för stämmer över huvud taget inte. Det ingår i arbetsköparens taktik att försöka smutskasta honom. De vill bli av med honom för att han vågat stå upp mot dem för arbetarnas säkerhet och rättigheter, säger bussföraren Hasse Golkar som arbetat tillsammans med Reza Forghani i Råsta.
Kommunal har ogiltigförklarat avskedandet och kräver att Reza Forghani ska få tillbaka sin anställning. Om ingen överenskommelse träffas centralt är risken att ärendet hamnar i Arbetsdomstolen, AD.
Men även om domstolen skulle komma fram till att avskedandet var ogiltigt är Lagen om anställningsskydd, Las, utformad på så vis att den ger arbetsköpare rätt att köpa ut anställda de inte vill ha kvar.
Hasse Golkar poängterar att Reza Forghani har ett starkt stöd på arbetsplatsen.
– Han har hela tiden varit en nagel i ögat på arbetsköparna eftersom han verkligen tagit sin uppgift som skyddsombud på allvar och försvarat sina arbetskamraters rätt, säger han.
Turerna kring Reza Forghani har pågått i precis tre år – ända sedan Arriva tog över trafiken i augusti 2012. Det var när han i egenskap av skyddsombud påtalade stora arbetsmiljöproblem och brister i Arrivas säkerhetsarbete som konflikterna började. Bland annat anmälde han 2012 problem med alldeles för långa arbetstider till Arbetsmiljöverket.
Detta resulterade i att verket vid en inspektion i november samma år gav Arriva två månader på sig att se över arbetstidsschemat. Då företaget inte gjorde detta ålades det att betala 250 000 kronor i böter.
I februari 2013 kallade Arriva till förhandling med Kommunal och begärde att fackförbundet skulle avsätta Forghani som skyddsombud.
– Det är management by fear på högsta nivå, sade Kommunals enhetsschef för arbetsrätt och kollektivavtal, Johan Ingelstad, då i ett uttalande.
Facket stämde till AD för föreningsrättskränkning då det inte är arbetsköparen som ska utse fackligt förtroendevalda. Men i mitten av maj kom AD:s dom som slår fast att Arriva hade rätt att ifrågasätta skyddsombudets sätt att bedriva fackligt arbete och att de åtgärder företaget vidtagit inte stod i strid med lagen.
En av domstolens ledamöter, Håkan Löfgren utsedd av LO, var dock av en annan mening.
– Bara det att företaget kallade till förhandling med Kommunal i ett enda syfte, nämligen att avsätta honom menar jag undergräver hans möjligheter att komma tillbaka till arbetsplatsen som förtroendevald, säger Håkan Löfgren till Arbetaren.
– Visst, man kan ju säga att det principiellt är så enkelt att det är medlemmarna som utser skyddsombudet, men i verkligheten är det ju så att många litar mer på arbetsgivaren. Jag ser det som bekymmersamt för honom att komma tillbaka och bedriva arbete efter en sådan omgång.
Håkan Löfgren menar att den fackliga förtroendemannens ställning på rådande arbetsmarknad successivt krymper.
– Det är klart att med varje sådan här dom försvagas förtroendemannens ställing mer och mer, säger han.
SAC Syndikalisternas fackliga samordnare John Nordmark menar att domen tydligt signalerar att arbetsköpare har rätt att begränsa skyddsombudens möjlighet att arbeta med arbetsmiljöfrågor.
– Den slutsats som kan dras av domen är att arbetsköpare kan klassa kritik från skyddsombud som samarbetssvårigheter. Därigenom kan arbetsköpare peka på att det är skyddsombudet eller andra fackliga företrädare som är problemet, säger han.
– Skyddsombuden måste kunna stå helt fria att bråka med arbetsköparen vad gäller arbetarnas rättigheter och intressen utan att bli ifrågasatta i sin roll eller riskera repressalier. Man kan fråga sig om AD med den här domen kräver att skyddsombuden ska samarbeta mer än arbetsköparen?
Hasse Golkar är rädd för att Arriva i slutändan, oavsett vad ett eventuellt utfall i AD blir, kommer att lyckas göra sig av med Reza Forghani.
– Arbetarrörelsen måste ta den här striden. Det är en svaghet om vi inte gör det. Om Arriva ska lyckas skrämma oss såhär och om AD dessutom agerar som arbetsköparnas förlängda arm och ger dem rätt att göra det försvagar det skyddsombudens ställning rent generellt, säger han.
– Till slut är det ingen som kommer våga ställa upp som fackligt förtroendevald och stå upp mot arbetsköparna.
Arbetaren har varit i kontakt med Kommunal centralt men de ombudsmän som sköter kommande förhandlingar med Arriva vill inte uttala sig om ärendet.