De senaste veckorna har tusentals flyktingar kommit till Sverige, men långt ifrån alla söker asyl här. Många vill i stället ta sig vidare till främst Finland.
– Det har spridits en uppfattning om att det generellt är lättare att få asyl i Finland, framförallt när det gäller irakier och afghaner. Det handlar om att svenska Migrationsverket oftare ger avslag på asylsökningar med skälet att de anser att det finns möjlighet att fly inom dessa länder, det vi kallar inre flyktalternativ. Finland har varit lite mer restriktivt att ange det som skäl för avslag, säger juristen Viktor Banke som är specialiserad på asylrätt.
Han har ingen uppfattning om det förekommit att nyanlända fått felaktiga råd.
– Men i det fall det skett kan det få ödesdigra konsekvenser för människor. Varje land har ett visst mått av självbestämmande vad gäller asylprocessen och får man till exempel fel råd om att åka till ett annat land eller vad man bör göra med sitt pass kan det vara till stor skada.
För de som vill söka asyl i Sverige är det viktigt att detta sker så snart som möjligt, säger Sanna Vestin, ordförande i Flyktingarnas Riksråd, FARR.
Som syrier får man sedan 2013 permanent uppehållstillstånd i Sverige om ens identitet kan styrkas. Sanna Vestin menar att det generellt är många fler av de syrier som nu kommer än bland andra folkgrupper som har pass och andra handlingar.
– Det är jättebra att människor möter upp och att de får landa ett par dagar innan de kanske söker asyl. Men det finns mycket felaktig information och det är inte alls bra, säger hon.
Att söka asyl i Sverige om man hållit sig undan under lång tid kan från Migrationsverkets sida ses som ett tecken på att man inte har skyddsbehov. Inte minst, menar hon, är det desinformation kring hur Dublinförordningen fungerar som kan vara till skada.
– Det råder stor förvirring kring Dublinförordningen. Att människor bör hålla sig undan i sex eller 18 månader för att inte omfattas av den är helt enkelt inte sant. De enda som en sådan uppmaning kan tänkas gälla är de som rest in med visum, vilket ofta är personer som kommer med flyg, och som kan tjäna på att hålla sig undan tills viseringen löpt ut, säger Sanna Vestin.
– Den här typen av förvirring kan delvis bero på att även jurister i många fall är okunniga om hur Dublinförordningen fungerar eftersom de asylsökande inte får något juridiskt biträde i sådana ärenden.
Sanna Vestin understryker att asylrättsrörelsens övergripande mål är att folk inte ska vara papperslösa, att se till att även de har rätt till socialt stöd och kämpa för att göra människor legala.
– Jag tycker det är viktigt att signalera att man inte ska ge upp och hålla sig gömd utan att först ha kämpat för sina rättigheter.