Det spända läget i Turkiet med det allt mer upptrappade våldet mot landets kurdiska minoritet har uppmärksammats flitigt i media de senaste veckorna.
Under söndagen hölls en manifestation i centrala Stockholm där omkring 700 personer samlades i protest mot den kurdiska gerillan PKK och till stöd för den turkiska statens ofta våldsamma attacker mot kurder och vänsteroppositionella.
Bakom manifestationen stod en rad organisationer, bland annat en grupp som kallar sig Euroasiska förbundet. Men också den svenska grenen av det högerradikala nationalistiska aktionspartiet, MHP, och dess fruktade inofficiella ungdomsförbund Ülkü Ocaklari, även känt som Grå vargarna, fanns med bland de som bjudit in till eventet på en Facebook-sida.
En bit bort från torget samlades samtidigt människor till en motdemonstration med kurdiska YPG-flaggor och polisen gick emellan när oroligheter utbröt.
Bland annat fick en kvinna föras till sjukhus sedan hon sparkats ned av fascistanhängare. Det efter att hon gått till attack mot dem med ett paraply.
Totalt avlägsnades 13 personer från platsen av polisen. Två personer greps också misstänkta för misshandel, bekräftar Lars Byström på Stockholmspolisens pressavdelning.
– De bägge grupperna sökte konfrontation men det tillståndsgivna mötet kunde hållas som planerat, säger Lars Byström till Arbetaren.
Enligt statsvetaren och Turkietexperten Ekim Çağlar har den senaste tidens upptrappade stämning i Turkiet smittat av sig till flera västeuropeiska länder där det finns en stor turkisk befolkning.
Han förvånades över att så pass många slöt upp vid manifestationen på Sergels torg, men säger till Arbetaren att långt ifrån alla deltagare var sympatisörer till den fascistiska och extremt våldsamma ungdomsorganisationen Grå vargarna.
– Det är svårt att säga vilket stöd de har utanför Turkiet, här är gränserna mellan till exempel regeringspartiet AKP och MHP betydligt grumligare. Men alldeles oavsett är folk uppenbarligen beredda att se mellan fingrarna med deras högerextrema uttryck, säger han.
Ekim Çağlar förklarar också att MHP och dess partiledare Devlet Bahçeli försökt att putsa på sin fasad de senaste åren för att göra partiet mer rumsrent, men att ungdomsförbundet ofta misstänks ligga bakom de många blodiga gatuattacker som skett mot kurdiska restauranger och samlingslokaler i Turkiet den senaste tiden.
MHP fick 16,5 procent av rösterna vid valet i juni och är i dag landets tredje största parti.
Inför det planerade omvalet längre fram i höst gör det styrande AKP allt de kan för att vinna tillbaka röster från det radikala nationalistpartiet, något som kraftigt bidragit till de fruktansvärda krigsscener som utspelar sig i framförallt de kurddominerade sydöstra delarna av landet där militären gått hårt fram mot vänsteroppositionen inom HDP.
Lars Byström på Stockholmspolisen ville i början av veckan inte gå in på om explosionen vid en kurdisk föreningslokal i Botkyrka natten mot måndagen har något samband med oroligheterna inne i centrala Stockholm tidigare under dagen.
Samtidigt säger Lars Byström att polisen samkör utredningen kring explosionen med den där en lokal hyrd av en turkisk-muslimsk förening i Bredäng i södra Stockholm attackerades bara ett dygn dessförinnan. Inga människor kom till skada vid någon av de befarade attentaten, men flera fönsterrutor krossade vid båda explosionerna.
Enligt Dagens Nyheter ska ytterligare en incident ägt rum i helgen då uppretade turkar samlades utanför en kurdisk föreningslokal på Kungsholmen inne i centrala Stockholm.
Förutom i Stockholm var det oroligt på flera andra ställen i Europa under den gångna helgen. I Hannover i norra Tyskland knivhöggs på lördagen en 26-årig kurdisk man svårt vid gatustrider efter en högerradikal turkisk demonstration.
Och i Schweiz huvudstad Bern skadades samma dag ett antal kurdiska motdemonstranter när de rammades – av allt att döma avsiktligt – av en bil i samband med en pro-turkisk demonstration.