På flera håll runt om i landet pågår aktiviteterna dygnet runt. Ideella krafter startar insamlingar och erbjuder tak över huvudet åt tusentals människor på flykt. Mediciner, täcken, hygienartiklar och varma kläder samlas in till behövande barnfamiljer och ensamkommande ungdomar.
När Fryshuset i Stockholm förra tisdagen meddelade att de tänkte öppna upp sina lokaler för 300 nyanlända fylldes entrén snart av frivilliga som ville hjälpa till.
När Arbetaren var där gick bilar i korstrafik till och från Stockholms Central för att hämta nyanlända vid tåget eller lämna av dem som skulle vidare efter några timmars välbehövlig vila. Bland högar av kläder och madrasser samordnades insatserna via telefon och genom sociala medier. Genomslaget blev enormt.
– Det har varit helt fantastiskt. Jag vet inte vad jag ska säga, det är bland det bästa jag har upplevt i hela mitt liv. All mat, alla kläder och volontärerna som plötsligt bara dök upp… Det går knappt att förklara.
Det säger Raisa Velazco som arbetar på Fryshuset. Hon var den som fick huvudansvaret när beslutet med kort varsel togs om att upplåta lokalerna för flyktingar i förra veckan.
I ett kontorshus i centrala Stockholm, har ett rum tillfälligt gjorts om till kontor för det ideella arbetet med boendesamordning. I rummet turas aktivister och frivilliga om att hålla kontakt med personer på Centralstationen som möter upp de flyktingar som kommer söderifrån med tåg. Tack vare en telefonkedja ordnas hela tiden nya ställen dit de nyanlända kan köras för tillfälligt boende.
I dagsläget hjälper de omkring 130 personer varje dag.
– När beskedet om att Fryshuset öppnade sina lokaler kom – alltså, det var en sådan sjuk lättnad, säger Bana Bisrat där hon sitter och äter bland högar av papper med telefonnummer till personer och organisationer som är beredda att ställa upp.
Både Bana Bisrat och Jesper Hillbom, som också lagt ned stor del av sin lediga tid den senaste veckan på att arbeta ideellt med flyktingmottagandet, förklarar att de tycker att myndigheterna borde vara bättre på att rycka in.
– Men samtidigt som vi känner att vi inte borde göra det här, att det egentligen är statens och kommunernas ansvar, så hör man ju skräckhistorier från hur det är på Migrationsverkets boenden där det knappt finns några resurser, säger Jesper Hillbom.
I stället berättar de om ett boende på en 4H-gård i Akalla där de nyanlända barnen fått springa runt fritt bland djuren och leka. Hur de vuxna fått chans att vila ut och där frivilliga kommit med mat, fika eller bara för att umgås.
Många av dem som kommit till Stockholm den senaste tiden är så kallade transitflyktingar med sikte inställt på något annat land. Det har gjort att svenska myndigheter frånsagt sig sitt ansvar. I stället har privatpersoner och organisationer ställt upp med mat och husrum. Allt från kyrkor och moskéer till politiska partier och scoutföreningar har ryckt in.
Vid entrén till Fryshuset samlades hundratals lättade människor som passade på att ringa oroliga släktingar, få sig något att äta eller bara pusta ut efter veckor på flykt genom ett osäkert Europa. Små barn med trötta ögon rotade bland högarna av kläder och kramdjur.
I en annan del av lokalen stod bord med insamlade hygienartiklar uppställda. Samtidigt hjälptes de många volontärerna åt med att kolla tågtider, boka nya biljetter och se till att kassarna med insamlade sovsäckar hamnade i den stora gymnastiksalen där folk fick sova.
– Rent organisatoriskt fungerade det jättebra. Det gäller att lita på människor och delegera ansvar till de som dyker upp, säger Raisa Velazco som överväldigades av engagemanget.
Under tre nätter tog Fryshuset emot sammanlagt 650 personer som fick övernatta i deras lokaler. Med hjälp av frivilliga tolkar och jurister fick de information om läget i Sverige.
Raisa Velazco berättar att många av dem som flytt från Syrien inte kände till att de har rätt till permanent uppehållstillstånd i landet. Hon är noga med att inte kritisera myndigheternas agerande men säger samtidigt att informationen från till exempel Migrationsverket kunde varit bättre.
– Det är extremt viktigt för att folk ska känna sig trygga. Men där har civilsamhället gjort ett fantastiskt jobb i stället, säger hon.
I en annan del av Stockholm har en grupp aktivister organiserat sig under namnet Flyktingvolontärer i Botkyrka. Nabila Abdul Fattah är en av de frivilliga bakom initiativet och hon säger till Arbetaren att behovet att fler volontärer fortfarande är stort.
Tillsammans har de ordnat med boende på två ställen i kommunen för sammanlagt ett 70-tal personer.
– Vi hjälper till med att laga mat, fixa med sängplatser och om någon behöver sjukvård så ringer vi in folk. Det är många som varit villiga att ställa upp. Men vi behöver fler, främst nattetid, säger hon.