Frågan om ett erkännande av Västsahara har diskuterats länge. 2012 fattade den svenska riksdagen ett beslut om erkännande och den socialdemokratiska partikongressen beslutade samma år att Västsahara, som till stora delar ockuperats av Marocko i 40 år, skulle erkännas.
Miljöpartiet har också tagit samma beslut och inom världssamfundet är stödet stort, även om flera stormakter – inte minst Frankrike – med starka intressen i nordvästra Afrika går på Marockos linje.
Tidigare i veckan beslutade marockanska myndigheter att stoppa öppnandet av den svenska möbeljätten Ikeas varuhus i landet.
En demonstration hölls också utanför den svenska ambassaden i Marockos huvudstad Rabat. Medier i landet rapporterade om saken och hänvisade till Sveriges syn på frågan om den enligt FN olagliga ockupationen. En ockupation som i början av november pågått i 40 år och orsakat stort lidande för områdets befolkning.
Enligt Lena Thunberg, som är redaktör på tidskriften Västsahara, vill den marockanska regeringen skrämma Sverige genom att hota med bojkott av svenska varor och företag.
– De känner naturligtvis till Sveriges inställning i frågan, men jag hoppas att regeringen inte låter sig skrämmas. Det här är absurt och ockupationen är vansinne, säger hon till Arbetaren.
I december håller befrielserörelsen Polisario sin kongress och Lena Thunberg förklarar att de fortfarande har starkt stöd i såväl de väldiga flyktinglägren i den algeriska öknen som inne i Västsahara.
Men frustrationen fortsätter att växa. Redan 1975 beslutade den Internationella domstolen i Haag att ockupationen var olaglig.
1991 beslutades det om ett eldupphör mellan den marockanska staten och Polisario och en folkomröstning utlovades där västsaharierna själva skulle få välja mellan självständighet och integration med Marocko. En omröstning som ännu inte blivit av – och 2004 förklarade Marocko att de aldrig kommer att acceptera ett självständigt Västsahara.
– Det finns en stark vrede bland alla de som lever i flyktinglägren. De vet att ockupationen är olaglig men att omvärlden inte gör något. Många unga västsaharier i dag vill att eldupphöret ska brytas, säger Lena Thunberg.
Polisarios representant i Sverige, Aliyen Kentaoui, vill inte prata om den marockanska delegationens besök i Stockholm utan ber att få återkomma i frågan om några veckor.
Däremot förklarar han att världssamfundet nu måste börja sätta press för att få Marocko att upphöra med ockupationen.
– Alla fredliga försök till protester slås ned av den marockanska regimen. Därför behöver vi internationellt stöd. Västsaharierna har det fruktansvärt tufft, men vår kamp för självständighet fortsätter, säger Aliyen Kentaoui till Arbetaren.
Lena Thunberg hoppas att regeringen fullföljer sina planer på ett erkännande. Men bara häromdagen förklarade utrikesminister Margot Wallström, trots Socialdemokraternas tidigare kongressbeslut, att frågan ännu inte är aktuell.
Ett uttalande som mött hård kritik.
– Jag förstår inte varför det här erkännandet dröjer. De folkrättsliga grunderna finns där och sedan har vi ju också ett majoritetsbeslut i Sveriges riksdag om att landet snarast ska erkännas som en fri och självständig stat, säger Vänsterpartiets talesperson i frågor om Västsahara, Lotta Johnsson Fornarv, i ett uttalande till Sveriges Radio.
De senaste tio åren har svensk export till Marocko, där över 20 svenska företag finns representerade, mer än fördubblats och uppgick förra året till 3,8 miljarder kronor.