Frustrationen och rädslan har varit stor i Västernorrlands inland sedan landstingets sparförslag på omkring 250 miljoner kronor lades fram i september. Planer som innebär omfattande neddragningar inom främst akutsjukvården på Sollefteå sjukhus. Men även rehabmedicin i Härnösand drabbas av det enorma sparpaketet.
I lördags samlades 14 000 demonstranter i Kramfors under den gemensamma parollen ”Ådalen reser sig” där även ett upprop till de styrande Socialdemokraterna lästes upp. Budskapet löd ”Vi kräver tre akutsjukhus, som ni har lovat oss. Hela länet ska leva!”
Kritiken mot den socialdemokratiska landstingsledningen har varit enorm. Förutom allmänheten har Kommunal reagerat starkt mot att uppemot 150 anställda på Sollefteå sjukhus kan komma att sägas upp om planerna går igenom. Partiet gick, när de satt i opposition förra året, till val på att bevara länets tre akutsjukhus i Sollefteå, Sundsvall och Örnsköldsvik. Men nyligen röstade de igenom tjänstemännens besparingsplaner som bland annat innebär flera nedläggningar av verksamheter på Sollefteå sjukhus.
– Det är bra att förslaget dragits tillbaka för att ses över. Vad följdeffekterna skulle bli av det här är svårt att överblicka, säger Erik Sjödin, som är huvudskyddsombud för Kommunal på Sollefteå sjukhus, till Arbetaren.
I samband med den stora manifestationen i Kramfors avsattes landstingsstyrelsens ordförande Elisabet Strömqvist av sina egna partikamrater och Socialdemokraterna lovar nu att göra en grundlig utredning om beslutet kring sparplanerna.
Mattias Rösberg är talesperson för aktionsgrupen Sollefteå framtidens akutsjukhus och han är hoppfull efter politikernas svängning i frågan.
– Manifestationen var massiv. Du kan ju bara tänka dig själv. I Sollefteå och Kramfors bor det sammanlagt 38 000 personer, 14 000 dök upp. Min förhoppning nu är att landstinget tar en rejäl titt på var pengarna egentligen tar vägen, säger han.
Precis som många andra är Mattias Rösberg oroad över konsekvenserna som nedläggningen av akutsjukvården i Sollfeteå skulle få. Västernorrland är stort till ytan och för de boende i inlandet skulle en nedläggning kunna få livsfarliga följder.
– Om du får en hjärnblödning i Junsele har du i sådana fall 19 mil till sjukhuset i Sundsvall. Akutsjukvården i Sollefteå är en garanti för att människor ska kunna bo här, säger Mattias Rösberg.
Även Stefan Kanerva, som var en av initiativtagarna till manifestationen i helgen, känner sig hoppfull. Han förklarar den stora uppslutningen med att folk känner oro inför utvecklingen, men också att det finns en ilska eftersom regionen redan utsatts för sådana omfattande nedläggningar av offentlig verksamhet de senaste åren.
– Det skulle vara förödande för Ådalen och få oerhörda konsekvenser. Men jag känner att hoppet har tänts igen. För det visar att politikerna inte har några väljarmandat för den här typen av förändringar. Och all makt utgår från folket, det står i grundlagen och är något som vi kommer att gå vidare med om inte förslaget dras tillbaka, säger han.
Eva Sköld är intensivvårdssjuksköterska på sjukhuset i Sollefteå. Hon beskriver hur stämningen varit dyster den senaste tiden.
– De här tjänstemännen som tagit fram förslagen sitter på sina kontor hela dagarna och har aldrig varit ute i verksamheterna. Människor som vi räddar livet på i dag skulle riskera att dö om sparplanerna gick igenom. Därför hoppas jag att politikerna menar allvar med att de nu ska lyssna på oss och att de inser hur farligt ute de var, säger Eva Sköld.
Även hon påpekar hur regionen skulle komma att drabbas och berättar att människor, framförallt barnfamiljer, skulle tvingas att flytta om akutsjukvården försvann.
– Det skulle föra med sig att skolor och företag också lades ned. Hela inlandet skulle krackelera.
Arbetaren har utan resultat försökt nå landstingsstyrelsens vice ordförande Erik Lövgren, som tillfälligt tagit över efter avsatta Elisabet Strömqvist, samt Socialdemokraternas politiska sekreterare i landstinget, Andreas Sjölander, för en kommentar. Vi har också varit i kontakt med Socialdemokraternas försteombudsman i Västernorrlands partidistrikt, Stefan Wikén, som inte ville svara på några frågor.