Larmet kom till räddningstjänsten i Bohuslän strax efter klockan 04 på tisdagsmorgonen. En bostad för 14 asylsökande brann men samtliga boende lyckades ta sig ur byggnaden utan skador.
Enligt polis på plats finns det fortfarande inga naturliga orsaker till branden och en förundersökning om misstänkt mordbrand påbörjades. Villan där de asylsökande bodde beskrivs av polisens vakthavande befäl Anki Larsson som helt övertänd.
Branden är den fjärde på bara en vecka på asylboenden i södra Sverige och polisen misstänker att samtliga varit anlagda. Men än så länge finns inga misstänkta och därför skärps nu bevakningen på flera håll i Sverige.
Bara i år har ett tiotal liknande misstänkta brandattacker ägt rum i landet och polisens nationella operativa avdelning har därför kopplats in för att leta efter eventuella samband.
Heléne Lööw är forskare och historiker och har länge bevakat högerradikala och nazistiska organisationer i såväl Sverige som i övriga Europa. Hon säger till Arbetaren att det mönster vi nu ser känns igen från 1980- och 90-talen, då många flyktingförläggningar också attackerades.
– Det är svårt att säga exakt vad det är som händer, men vi ser ju samma mönster i Tyskland också, där tilltänkta boenden attackerats med den så kallade brända jordens taktik, säger hon.
Bara den senaste veckan har planerade boenden i Arlöv, Ljungby och Kungsbacka brunnit, förutom tisdagsmorgonens brand i Munkedal. Ingen organisation har tagit på sig ansvaret för bränderna, men på nätforum applåderas ofta de misstänkta attentaten samtidigt som det uppmanas till nya terrorhandlingar.
Heléne Lööw vill inte spekulera i vilka grupper som eventuellt ligger bakom attackerna, men säger att hon minns förhören med de som under 1990-talet åtalades för att ha tänd eld på flyktingförläggningar.
– De förklarade sig ofta med att de bara gjorde vad många andra på orten pratade om. De upplevde helt enkelt en social legtimitet för sina dåd, säger hon.
På flera orter där asylboenden brunnit de senaste åren har det hållits möten där tonläget varit högt mot att ta emot flyktingar.
Heléne Lööw förklararar att när dessa frågor diskuteras i offentliga grupper på nätet får det snabbt extra skjuts, på ett helt annat sätt än tidigare. Och även om hon är noga med att påpeka att det än så länge inte finns några bevis för att bränderna skulle vara anlagda så tror hon inte att de kommer att avta.
– De som eventuellt gjort det här känner sig nog ofta som produkter av den lokala miljö där de befinner sig.
Hon tror också att den senaste tidens politiska debatt om flyktingfrågan och det faktum att många nu söker sig till Sverige påverkar utvecklingen.
– Det har målats upp en bild av att Sverige skulle stå inför någon form av systemkollaps och det är klart att det påverkar människor på många olika nivåer.
Efter helgens brand i en gammal skolbyggnad utanför Kungsbacka, som var tänkt att fungera som ett boende för ett hundratal nyanlända flyktingar, skrev Säpo i ett mejl till nyhetsbyrån TT att bränderna främst är ett mål för polisen men att de själva både följer utvecklingen och bidrar med eventuell information till utredningsarbetet.
Migrationsverkets säkerhetschef Monica Karum Bergvall säger också i en intervju med Dagens Nyheter att myndigheten löpande gör riskbedömningar om de eventuella hotbilder som finns.
Daniel Poohl, chefredaktör på tidskriften Expo som granskar högerradikala miljöer, påpekar att det är viktigt att komma ihåg att ingen än så länge har hela bilden klar av hur många av bränderna startat.
– Men oavsett det så är det fortfarande så att i den högerextrema miljön på nätet så tolkas alla bränder som ett legitimt motstånd mot svensk migrationspolitik. Och i vissa fall hyllas, och till och med uppmanas det till nya attacker, säger han.
Tycker du att polisen tar de här bränderna på allvar?
– Det är uppenbart att folk som uppviglar till brott och liknande attentat på Facebook kan göra det utan att riskera åtal. Och det skickar naturligtvis en signal från rättsväsendet att det här är ett helt okej beteende. Just nu ser jag att den största risken för fler attentat är den extremt uppskruvade disksussionen på vissa nätforum.