Sverige måste ha en nolltolerans mot tiggare som slår läger på privat eller offentlig mark. Det menar regeringens samordnare för utsatta EU-medborgare, Martin Valfridsson, som i Ekots lördagsintervju gav sin syn på saken.
En åsikt som delas av flera partier i riksdagen. Bland andra har Folkpartiets Gulan Avci debatterat för att fler måste ”våga kliva fram och ta ansvar för svensk lag och säga det som bör sägas. Att lagen ska vara lika för alla och att bosättningarna är olagliga”.
Samtidigt påpekar andra att rivningen av lägret i Malmö, som alltså stod på en öde industritomt, är en del av det pågående förtrycket mot den romska befolkningen i Europa och att myndigheternas agerande ger ekon från en mörk del av vår historia.
En av dem är författaren och journalisten Lawen Mohtadi. Tillsammans med Gellert Tamas har hon gjort den uppmärksammade dokumentären om den romska aktivisten Katarina Taikon (1932–1995) som fortfarande är en av Sveriges mest älskade författare.
– Många politiker som sett filmen pratar om henne som ”en fantastisk människa”, men vad hade de sagt till henne om hon hade levt i dag? Jag tror att de hade tyckt att hon var en jobbig jävel, säger Lawen Mohtadi,
som noga följer utvecklingen i Malmö.
Lawen Mohtadi förklarar, precis som de flesta andra som motsatt sig rivningen av Sorgenfrilägret, att ingen människa ska behöva bo i skjul och husvagnar. Samtidigt är hon mycket kritisk till hur de ansvariga politikerna i Malmö skött ärendet.
– Det stora problemet är att man tömmer lägret utan att presentera något alternativ. De tar inte tag i grundproblematiken med akut fattigdom, diskriminering och rasism, säger hon.
– De här lägren är ett resultat av en historisk rasism som är relativt oerkänd i Europa. Och det går att dra paralleller till vårt eget 1960-tal här i Sverige då svenska romer bodde i läger eftersom myndigheterna förvägrade dem bostäder. Det är samma grundproblem nu som då, att romer inte ses som en del av den övriga samhällsgemenskapen.
Då precis som nu är det Socialdemokraterna som styr. Vad säger det om partiets inställning i de här frågorna?
– På 50- och 60-talet var det andra partier som tryckte på för romernas rättigheter, som kommunister och liberaler. Socialdemokraterna har hela tiden varit en bromskloss och vägrat att ta in fakta. Det här är en fråga som de själva inte gjort upp med. I Malmö har de ju inte presenterat någon som helst lösning på problemet, det är sorgligt. De här människorna tycks enbart ses som en belastning och ett problem.
Vad tror du att Katarina Taikon hade sagt om dagens situation och rivningen av Sorgenfrilägret?
– Alltså, jag brukar inte spekulera i vad hon skulle ha sagt om hon levt. Men hennes dotter brukar säga att hon hade stått upp på barrikaderna i dag. Det hade varit omöjligt för Katarina Taikon att strunta i den här frågan, för det är så otroligt tydligt vad det handlar om.