HDP tappade omkring 3 procent av rösterna från valet den 7 juni. Men partiet, som utsatts för hundratals våldsamma attacker under hösten, lyckades trots det än en gång ta sig över tioprocentsspärren och behåller därmed sin plats i parlamentet.
Nu oroar sig dock många ur landets vänsteropposition över framtiden. Redan under tisdagen kunde den turkiska tidningen Hurriyet rapportera om hur militären flygbombat kurdiska mål i landets sydöstra delar – de första attackerna sedan valet i söndags. Senare samma dag dödades även två unga män, 18 och 20 år gamla, som enligt turkiska källor tillhörde PKK:s ungdomsorganisation.
– Det är ett nederlag mot yttrandefriheten och pressfriheten i landet och ett hårt slag mot de mänskliga rättigheterna. Det innebär fyra år av instabilitet och fortsatt statlig terror mot minoriteter, säger den svenskkurdiske debattören Yekbun Alp till Arbetaren någon dag efter valet.
Trots oron är Yekbun Alp glad över att HDP lyckades behålla sin plats i parlamentet. Under de senaste månaderna har partiet knappt fått något utrymme alls i landets medier, som i allt högre grad styrs av Erdoğan och AKP. Dessutom har rädslan för fler terrordåd liknande de i Ankara och Suruc gjort att HDP:s ledare ställt in flera stora valmöten. Enligt Yekbun Alp ligger bollen för att lösa det upptrappade våldet mellan staten och PKK nu i regeringens händer.
– AKP måste visa att man är villig att återuppta fredsförhandlingarna. Risken är annars att Turkiet hamnar i en konflikt de ännu inte skådat.
En annan som är orolig för framtiden är Menekse Mermer, som är en del i Fredsplattformen, ett nätverk som arbetar för fred och demokrati i Turkiet. Hon säger till Arbetaren att valresultatet kom som en chock.
– Jag hade faktiskt inte förväntat mig det här. Men Erdoğan har använt sig av media som andra partier inte kommer åt och smutskastat HDP så fort han fått chansen, säger hon.
Vad tror du om framtiden nu när AKP återigen sitter i majoritet i parlamentet?
– Jag är väldigt rädd. Erdoğan har ju inte fördömt attackerna mot HDP och inte heller de filmer som spreds på polisen som släpade en livlös kropp efter sin bil. Så jag tror att de fascistiska krafterna i landet känner luft under sina vingar nu. Därför är det många minoriteter i landet som känner sig väldigt otrygga.
Även människorättsorganisationen Amnesty riktar stark kritik mot Turkiet efter söndagens val och oroas nu över utvecklingen.
– Det här bryter mot allt vad FN säger med allt ifrån gripanden av journalister och författare till det ökande våldet från polisen.Och det är klart att om människor inte vågar hålla valmöten så påverkar det valresultatet, säger Ami Hedenborg, pressekreterare på Amnesty, till Arbetaren.