Situationen i det östafrikanska landet Burundi håller snabbt på att förvärras och oron växer för att våldet i landet kan urarta i folkmord. Tonläget börjar likna det som föregick 1994 års folkmord i grannlandet Rwanda.
FN:s människorättskommissionär Zeid Ra’ad al-Hussein säger att landet befinner sig i ett ”avgörande och ytterst farligt skede” med utbrett våld och tortyr.
Enligt en resolution som FN:s säkerhetsråd enhälligt antog förra veckan ska FN:s generalsekreterare Ban Ki-Moon skicka personal till Burundi för att samarbeta med regeringen, Afrikanska unionen, AU, och andra viktiga parter för att hitta alternativ till att ta itu med politiska frågor och säkerhetsfrågor.
– Beslutet skickar en signal till alla parter i Burundi om att de måste inleda en dialog och sluta uppmana till våld, sade Storbritanniens FN-ambassadör och säkerhetsrådets ordförande Matthew Rycroft efter omröstningen i rådet.
Den franska FN-ambassadören François Delattre betonade också vikten av enighet inom säkerhetsrådet.
– Säkerhetsrådet måste till fullo anamma sin roll när det gäller konfliktförebyggande åtgärder och inte släppa fram etniskt våld som anden ur flaskan.
Människorättsorganisationer som Human Rights Watch välkomnar FN:s starka uttalanden och snabba åtgärder och säger att det sänder en kraftfull signal till de burundiska myndigheterna. ”Eftersom spänningarna trappas upp bör FN inte dröja med att sända en högnivågrupp till Burundi för att bedöma hur man kan hjälpa landet att förhindra att det värsta händer”, sade organisationen i ett uttalande.
FN, EU och AU gjorde ett gemensamt uttalande den 12 november där de efterlyste ett möte mellan regeringstjänstemän och företrädare för oppositionen med Ugandas president Yoweri Museveni som medlare. ”Vi måste göra allt vi kan för att få ett slut på våldet och främja en politisk lösning”, sade de i sitt uttalande.
Burundi och Rwanda har en liknande befolkningssammansättning av hutuer och tutsier och båda länder har plågats av återkommande konflikter mellan grupperna sedan självständigheten.
Sedan i april har minst 240 människor dödats i Burundi och tiotusentals har flytt till grannländerna. Den utlösande faktorn till oroligheterna var president Pierre Nkurunzizas beslut att ställa upp för en tredje mandatperiod. Han vann ett ifrågasatt val i juni.
I början av november inledde regeringen en avväpningskampanj i vilken det klargjorts att alla som fortsätter sitt motstånd mot presidenten kommer att behandlas som fiender till staten.
Scott Campbell, chef för FN:s människorättskontor i Central- och Västafrika, uttrycker oro över FN:s möjligheter att medla.
– Vi är i ett sämre läge i dag än vi var 1994 när det gäller möjligheter att agera vid varningssignaler, säger han.