Tidningen Hem och Hyra har granskat aktieutdelningen bland Sveriges 50 största kommunala bostadsbolag som tillsammans äger omkring 510 000 lägenheter.
Bara i Stockholm delades vinster på nästan 1 miljard kronor ut till aktieägarna förra året från de tre stora kommunala bolagen Familjebostäder, Svenska bostäder och Stockholmshem.
Vinsterna, som enligt kritiker borde återinvesteras i den egna verksamheten, går i stället till andra påkostade projekt som strandpromenader, bullerplank och simhallar.
– Lagen är för otydlig, säger Erik Elmgren som är förhandlingschef på Hyresgästföreningen till Arbetaren.
För tre veckor sedan kunde Arbetaren rapportera om situationen i Årsta i södra Stockholm. Där pågår omfattande renoveringar av Stockholmshems hyreslägenheter, något som lett till många av de boende nu oroar sig över framtiden då hyrorna kommer att höjas med upp till 50 procent. Flera personer, främst äldre, har redan flyttat från sina lägenheter då de inte har råd att bo kvar.
Samtidigt är bostadsbristen akut i stora delar av Sverige. Men vinstöverföringar mellan de många kommunala bolagen gör att pengar som skulle kunna användas till både nödvändiga renoveringar och för att hålla hyrorna nere i stället används till annat.
– Det är väldigt problematiskt. De kommunala bostadsbolagen går bra och pengarna måste återinvesteras i ombyggnader och nyproduktion. Miljonprogrammet står inför stora utmaningar och hyresgästerna drabbas av dubbelbeskattning när deras pengar används till andra saker samtidigt som de också betalar kommunalskatt, säger Erik Elmgren.
Enligt lagen om allmännyttiga kommunala bostadsbolag får vinster överföras mellan olika bolag om överskottet används för åtgärder som främjar integration och social sammanhållning eller som tillgodoser bostadsbehovet för personer för vilka kommunen har ett särskilt ansvar.
Men Erik Elmgren anser att lagen är otydlig.
– Syftet är ju inte att bygga bullerplank eller promenadstråk. Därför mobiliserar vi nu runt om i hela landet och kommer också att vända oss till lagstiftaren med nya förslag på regler för vad ägarna, det vill säga kommunerna, får göra med vinsterna på sina bostäder, säger han.
1,1 miljarder kronor delades ut till aktieägarna förra året. Är det här pengar som skulle kunna användas till de boende i stället?
– Absolut, särskilt vid renoveringar och för att då hålla nere hyrorna. På så sätt skulle folk slippa oroa sig och i värsta fall tvingas flytta.
Den nuvarande lagen om allmännyttiga kommunala bostadsbolag instiftades 2011. I den finns också undantag som ger kommunerna rätt att överföra hälften av nettoinkomsterna från bostadsbolagens fastighetsförsäljning utan att precisera vad pengarna ska användas till.
Något som bland annat utnyttjats i Gävle där kommunen för några år sedan beslutade att föra över 10 miljoner kronor varje år från det kommunala bostadsbolaget Gavlegårdarna utan att specificera vad pengarna i stället skulle användas till.
Enligt en granskning som Dagens Nyheter gjorde hösten 2013 visar siffrorna att 3 900 kronor per hyresgäst fördes över från de tre kommunala bostadsbolagen till Stockholms stad.
De senaste två åren har vinsterna ökat i 42 av de 50 största kommunala bostadsbolagen. Sammanlagt gjorde bolagen en vinst på 4,3 miljarder kronor under 2014.