Frågorna hopas sedan journalisten och antifascistiska aktivisten Martin Fredriksson i sociala medier gått ut med att han varit Säpos avlönade informatör. För de tidigare kollegorna i journalistkollektivet Researchgruppen kom uttalandet som en chock. Säpo är dock fåordiga om saken.
Journalisten och före detta medlemmen i Researchgruppen, Martin Fredriksson, skrev i helgen i sociala medier att han under perioder varit avlönad informant åt Säkerhetspolisen.
”Från 2004 och några år framåt arbetade jag i princip heltid med underrättelsearbete mot den nynazistiska rörelsen. Och med arbete menar jag precis arbete. Jag fick betalt. Av en svensk myndighet.”, skriver Martin Fredriksson på Facebook.
Enligt egen utsago ska han i två perioder, mellan 2004-2007 och 2009-2010, ha varit anställd av myndigheten. På Twitter skriver han själv att han endast levererat uppgifter om personer med anknytning till olika högerradikala rörelser och aktiviteter. För uppgifterna ska han betalats kontant.
Säpo vill varken bekräfta eller dementera sanningshalten i det påstådda anställningsförhållandet.
– Vi går ytterst sällan in på något som kan röra vårt operativa arbete. När det gäller eventuella personer som kan ha lämnat information till säkerhetspolisen kan vi aldrig bekräfta eller dementera om en person kan ha gjort något sådant, säger Säkerhetspolisens pressekreterare Fredrik Milder.
Mellan 2009 och våren 2015 ingick Martin Fredriksson i journalistkollektivet Researchgruppen som har fokus på grävande journalistik kring högerradikala rörelser.
Det är en chock. Det är viktigt att journalistisk står fritt från myndigheters inflytande och då är det problematiskt att han inte berättade om det här.
Carl Tullgren, journalist och medlem i Researchgruppen
Enligt Carl Tullgren, hans forna arbetskamrat, är ett samarbete med Säpo inget som Martin Fredriksson berättat för kollegorna.
– Det är en chock. Det är viktigt att journalistisk står fritt från myndigheters inflytande och då är det problematiskt att han inte berättade om det här. Det är väldigt mycket som fortfarande är ovisst, säger han.
Hur bedömer ni trovärdigheten i hans uppgifter om samarbetet?
– Det är de uppgifter som finns. Vi har inga andra uppgifter.
Hur kommer detta besked påverka Researchgruppen?
– Det väcker många frågor. Jag hoppas att det inte kommer att påverka oss för mycket. Jag hoppas att förtroendet för vårt kollektiva arbete inte är förändrat, att folk bedömer vårt material för vad det är, säger Carl Tullgren.
Genom sitt arbete inom researchgruppen har Martin Fredriksson, som researcher eller skribent publicerats i flera svenska medier. Förutom Svt:s Uppdrag granskning och Expressen, har han även bidragit till Arbetaren, första gången 2009.
Daniel Wiklander var chefredaktör på Arbetaren mellan 2011 och 2015.
– Under mitt utgivarskap har vi samarbetat med Researchgruppen, men aldrig med honom ensam. Det har resulterat i ett antal texter, varav i ett par fall artiklar undertecknade av honom, säger han.
När det gäller de publiceringar som skedde under hans chefredaktörskap säger han sig inte än i dag betvivla trovärdigheten i materialet, bland annat eftersom han själv dubbelkollat faktan.
– Jag känner i dag, med vad jag vet, att jag kan stå för publiceringarna även av artiklar han har skrivit. Naturligtvis kan det ändras av nya uppgifter, säger Daniel Wiklander.
Arbetaren har sökt Martin Fredriksson utan resultat.